reklam
reklam

GÜN YÜZÜNE ÇIKAN TARİHİ DARA ANTİK KENTİ

Eklenme Tarihi: 28 Ağustos 2018, Salı - 08:00   Okunma Sayısı: 249812

Mardin de Oğuz Köyünde bulunan Dara Antik Kenti Dara halkından yöre sakini Mehmet Kaya nın çocukluk yaşlardaki çabaları başvuruları ile Mardin Müze Müdürlüğünün desteği ile ortaya antic kentin henüz yüzde 5  gün yüzüne çıkarıldı.Henüz çocukluk yaşlarından bu yana  bir gönüllü olarak bu kente emek veren Mehmet Kaya kendi evinin bodrumunda bir yerebatan sarnıcı çıkartmayı başardı. Bundan dolayı tarihi kalıntıların izlerini süren Mehmet Kaya  kalıntılara rastladıkca heyecanlandıi Kaya bıkmadan usanmadan yetkililerle irtibata geçmek için gerekli yerlere başvurdu.

Gönüllü bir tarih destekçisi 

Rastladığı bulguların üzrini beton döküp örtmeyen Mehmet Kaya  onları gün yüzüne cıkartmayı başardı.İstanbul daki Sultanahmet sarnıcının bir benzerini evinin bodrum katından çabalarıyla gün yüzüne çıkardı.  Turizm deryamıza değer kattı.Dara antik kentinin gün yüzüne çıkmasını da gönüllü çabalarıyle destekleyen Kaya  halen yöreye gelenlere  yüreğini  açarak ev sahipliği yapıyor. Gönüllü bir tarih destekçiliği yapıyor .Gelenleri ağırlıyor başarı hıkayesini keyifle  anlatmayı ihmal etmiyor.Kalıntılar arasındaki 3 bin kişilik 3 katlı mezarlığın  mistik  hikayesini anlatırken adeta o günlere her seferıinde yolculuk yapıyorcasına heyecenlanıp aynu şekilde dinleyicilerini heyecanlandırıyor.

Dara Antik Kenti  
Mardin’in 30 km. güneydoğusunda bulunan Oğuz köyünde yer almaktadır. Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğunun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur. Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kentinin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale, kentin kuzeyinde ve 50 m. yüksekliğindeki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Ayrıca köyün etrafında tarihleri Geç Roma dönemine kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam