reklam
reklam

Gülen için 4'er kez tutuklama ve kırmızı bülten talebi

Eklenme Tarihi: 5 Ocak 2016, Salı - 13:00   Okunma Sayısı: 131925

İSTANBUL

Türkiye genelinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında 3 davada sanık, 5 soruşturmada da şüpheli olarak yer alan Fetullah Gülen'in, 4 kez yokluğunda tutuklama kararı çıkarıldı, 4 kez de kırmızı bülten ile aranması talep edildi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, PDY'ye yönelik yürütülen üç soruşturmada, bir numaralı sanık olan Gülen hakkındaki ilk dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, PDY'nin "Tahşiyeciler"e kumpas kurduğu iddiasıyla açıldı.

Mahkeme, "kaçak olması, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren ve saklanacağı şüphesi uyandıran somut olguların bulunması, suçların vasıf ve mahiyeti ile adli kontrol tedbiri kararının yetersiz kalması" gerekçeleriyle Gülen'in yokluğunda tutuklanmasına karar verdi, Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı'na yazı yazdı.

Gülen'in "silahlı terör örgütünü yönetme", zincirleme şekilde "resmi belgede sahtecilik" ve zincirleme şekilde "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 21 yıl 9 ay ila 55 yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi.

Gülen için ikinci tutuklama kararı

Gülen hakkında ikinci dava ise, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, PDY'nin, "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla açıldı.

Üçüncü tutuklama

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında 55'i tutuklu 122 kişinin yer aldığı iddianameyi kabul etmesiyle Gülen hakkında üçüncü kez dava açıldı.

Gülen'in, bu davada da ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.  

İstanbul'daki Gülen hakkındaki 4. soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul'da PDY'ye yönelik 23'ü tutuklu 143 sanık hakkında hazırlanan diğer iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

Savcılık, Gülen ile birlikte aralarında sivillerin de bulunduğu 31 şüpheli hakkındaki dosyayı ayırarak, yetkisizlik kararıyla Gülen'in de şüpheli olarak bulunduğu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY ana soruşturma dosyasına gönderdi.

Ankara'daki ana soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY'ye ilişkin ana soruşturma kapsamında yapılan ilk operasyonda, Gülen'in de arasında bulunduğu 61 şüpheli hakkında yokluğunda tutuklama kararı çıkartıldı.

Ayrıca Ankara Cumhuriyet savcılarından Yücel Erkman'ın yürüttüğü KPSS soruşturmasında da şüpheli olarak yer alan Gülen'in dosyası, bu soruşturmadan ayrılarak, PDY'ye ilişkin yürütülen ana soruşturma dosyasına gönderildi.

İzmir'de yakalama emri 

Fetullah Gülen, İzmir Cumhuriyet Savcılığı'nca, FETÖ/PDY'nin yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda "İzmir Askeri Casusluk Davası"na ilişkin soruşturma sürecinde, taraflı ve kasıtlı usulsüzlükler yapıldığı, bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tasfiyesinin amaçlandığı yönündeki iddialar üzerine yapılan operasyonda da bir numaralı firari şüpheli olarak yer alıyor.

Gülen hakkında diğer soruşturmalar

Fetullah Gülen, Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü PDY'ye ilişkin soruşturmada da, "FETÖ'nün elebaşı" olduğu iddiasıyla "bir numaralı şüpheli" olarak aranıyor. 

FETÖ/PDY'nin deşifresi, "örgütlü olarak hükümeti devirmek ve anayasal düzeni yıkıp, devleti ele geçirmek için doğrudan faaliyet yürüten kişilerin tespiti, örgütün her türlü ticari, eğitim öğretim, sosyal etkinlik, basın yayın ve matbaa işlemleri, internet yayıncılığı başta olmak üzere her türlü faaliyetinin araştırılması, hukuka uygun ve hukuk dışı faaliyetlerinin tespiti" için Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında da Gülen "şüpheli" olarak bulunuyor.

Kırmızı bülten süreci devam ediyor

Gülen hakkında 3 ayrı dava ile İzmir'deki soruşturma kapsamında istenilen "kırmızı bülten" süreci ise devam ediyor. İstanbul 13. ve 14. ağır ceza mahkemeleri ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Gülen'in kırmızı bülten ile aranmasına ilişkin yazıları Adalet Bakanlığı'na ulaştı. 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam