reklam
reklam

Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri Beş Yaşında

Eklenme Tarihi: 19 Ağustos 2018, Pazar - 00:00   Okunma Sayısı: 172777

Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri, aynı zamanda  sinemanın ilk dönemine adanmış Türkiye’deki ilk ve tek film festivali olarak beşinci yılını kutlamaya hazırlanırken diğer etkinliklere ve bireylere ilham vermeye devam ediyor.

5 – 9 Aralık tarihlerinde beş güne ve mekâna yayılacak festival, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkısı, Cineteca di Bologna ve Eye Filmmuseum ortaklığıyla gerçekleşecek. Ana teması ‘teknoloji’ olarak belirlenen festivalde hem bir teknolojik yenilik olarak sinemanın doğuşu hem de günümüzün restorasyon, korumacılık ve dijitalleşme gibi konuları gündeme getirilecek. Her zaman olduğu gibi tüm filmler en son restorasyonlu haliyle gösterilecek ve  de filmlere canlı müzik eşlik edecek.

5. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri programında klasikleşen bir çok sessiz filme yer verilecek 

Bu yılın programındaki Diva Filmleri bölümünde Asta Nielsen’ın filmleri seyirciyle buluşacak. Danimarka’da doğan ve Almanya’da birçok film yapan Nielsen’in dünya çapında bir yıldız olmasına yol açan Afgrunden (Uçurum / The Abyss, 1910) öne çıkan filmler arasında. Her yıl olduğu gibi sessiz sinema döneminin vaz geçilmez isimleri Charlie Chaplin ve Buster Keaton’ın herkesi güldürecek filmleri de programda. İlk yılından itibaren özenle hazırlanan “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Görüntüler” bölümü ise yine sosyal tarih açısından eşsiz birer belge değeri taşıyan filmleri perdeye taşıyacak.

Programda ayrıca Polonya’da bulunup geçen yıl restore edilen 1929 Alman yapımı bir Sherlock Holmes uyarlaması Hund der Baskervilles (Baskervillerin Köpeği); Fransız avangart yönetmen Marcel L’Herbier’den 1924 yapımı L’inhumaine (Zalim Kadın / The Inhuman Woman) ve bu yıl ilk kez Sovyet sinemasından 1928 yapımı Oblomok Imperii (İmparatorluk Kalıntısı / Fragment of an Empire) gibi önemli fakat az bilinen yapımlar yer alacak.

Dünyaca ünlü müzisyenler Stephen Horne ve Frank Bockius 5. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri için Türkiye’ye ve İstanbul’a uğrayacak

Festivalde yurt dışından ve ülkemizden hem sessiz sinema hem de kendi alanında isim yapmış müzisyenler filmlere canlı olarak eşlik edecek. Müzisyenler arasında, geçtiğimiz yıllarda festivale katılan ve uluslararası sessiz sinema dünyasında çok iyi tanınan Stephen Horne ve Frank Bockius da olacak.

Ayrıca tüm filmlerden önce, yerli ve yabancı, sessiz sinema alanında uzman, araştırmacı, yazar ve küratörler sunumlar yapacak. Ülkemiz dahil dünyanın farklı bölgelerindeki film arşivlerinden bir araya getirilen filmlerin tamamı, seyirciyle ilk kez buluşurken bu yılki festivalin biletleri de  Kasım ayında Biletix üzerinden satışa çıkacak.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam