reklam
reklam

Avrupa ve Asya’da sınırları zorlayan 5000 yıllık Türk sporu: ABA GÜREŞİ

Eklenme Tarihi: 12 Ağustos 2018, Pazar - 12:00   Okunma Sayısı: 137625

“Hatay Türk yurdudur ve Türkün olacaktır” “40 asırlık Türk yurdu düşman elinde esir bırakılamaz.” “Hatay Benim Namusumdur. Hatay’ı mutlaka alacağım.”

Zaferlerle dolu tarihimizin bir sayfası da 79 yıl önce bugün Hatay ilimizin Anavatan Türkiye’ye katılımıdır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, birkaç kez Hatay’a en yakın ilimiz Adana’ya gelerek, buradan işgalci Fransa’ya ve tüm dünyaya; “Hatay Türk yurdudur ve Türkün olacaktır” “40 asırlık Türk yurdu düşman elinde esir bırakılamaz.” “Hatay Benim Namusumdur. Hatay’ı mutlaka alacağım.”  diyerek haykırmıştır. Büyük Atamız Oğuz Kağan’ın binlerce yıl önce Samandağı sahillerinde denize girdiği Hatay, 19 yıl süren bir ayrılıktan sonra 5 Temmuz 1938’de Türk ordularının Hatay’a girmesiyle ayrılık sona ermiştir. Hatay’ın kurtuluş bayramımız kutlu olsun.

Avrupa ve Asya’da sınırları zorlayan 5000 yıllık Türk sporu:

Bu kutlu gün anısına hoşgörü şehrimiz Hatay’ımızda 10 yıldır düzenlediğimiz Uluslararası Aba Güreşi Şampiyonasının Türkiye Şampiyonası ve Dünya Kupası seçmelerini gerçekleştirdik.

Bugün artık Aba güreşi Hatay sınırlarından Türkiye sınırlarına, oradan da Asya ve Avrupa sınırlarına uzandı. Uluslararası Aba Güreşi adı altında yüzlerce hakem antrenör ve sporcular yetiştirdik. Kitaplarını yazdık.

Dünyada 40’a yakın federasyon kurduk. On yıldır yaptığımız Dünya Kupası şampiyonalarında Hatay ilimizin kırk kadar ülkeyi misafir ettiğine hepimiz şahit olduk. Bu şampiyona ile Hatay ilimizi, tarih, kültür, gelenek, görenek ve birçok zenginliğimizi tüm dünyaya tanıtmaktayız. Bu görev önemli bir milli görevdir. 5000 yıllık Aba Güreşimiz, bugün layık olduğu yere yükselmiştir. Şampiyonaya 35 ilden 745 sporcu katıldı. 45, 50, 55, 60, 65, 70, 80, 90 ve +90 olmak üzere sporcular 10 siklette yarıştılar. 60 kilodan itibaren derece yapan sporcular, 1-2 eylül günleri yine Hatay’da yapılacak olan 9. Uluslararası Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonasına katılacaklardır.

Dereceye giren sporcular:

45 kiloda 1. Metin Gülücü, 2. Sezgin Kargı ve 3.Bekir Özcan

50 kiloda 1.Mahmut Berk Demirkol, 2. Mustafa Hürrem, 3. Kurban Güven,

55 kiloda 1. Ferhat Kılıç, 2. Hüseyin Çakıt, 3. Orhan Çam

60 kiloda 1.Fatih Ünalan, 2. Mustafa İsmail Malkos, 3.Ali Günay

65 kiloda 1.M.Ali Daylak, Mebrihan Krakmev, 3. Gökhan Yıldız

70 kiloda 1.Mustafa Kuyucu,2. Kazım Sakarya, 3.Enes Talip Ceylan

75 kiloda 1.Oğuz Doğruer, 2. Esat Ardıç, 3.Vahdettin Yiğit Uymaz

80 kiloda 1. Muharrem Alper Arslan, 2.Hüseyin Özdemir, 3. Ömer Eker

90 kiloda 1. Şahin Turşa, 2. Ahmet Kuyucu, 3. Murat Uruğ

+90 kiloda 1. İsa Göcek, 2. Enes Bandırma, 3. Tali Taşdemir

Derece alan sporculara, şampiyonaya ağalık yapmış olan iş adamı Ali Şentürk tarafından 75 adet Cumhuriyet Altını armağan edilmiştir.

Şampiyonadan bir gün önce yapılan hakem seminerine de 60 hakem katılmıştır.

Yarışma alanı Mersah, özel bir şekilde dizayn edilmiş Dünyanın ilk ve tek Aba Güreşi müsabaka alanıdır. 3000 seyirci kapasiteli bu eser de Hatay Büyükşehir belediye başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın eseridir.

Federasyonumuz, İç İşleri Bakanlığına bağlı kanunla kurulmuş Dünya Uluslararası Aba Güreşi ve Geleneksel/Ananevi Sporlar Federasyonudur (12 eylül 2013-5253 sayılı kanun). Başkanlığını Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile birlikte yürüttüğümüz bu Federasyon,  Türkiye’de gerçekleştirilen ilk Dünya Federasyonudur. Kıymeti bilinmelidir. Uluslararası Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası dünyanın en kapsamlı ve en muhteşem geleneksel spor organizasyonudur. Bunda en büyük pay Doç.Dr. Lütfü Savaş’ındır. Kendisini candan kutluyoruz.

Yeni seçilen Hatay ili Aba Güreşi il temsilcisi Bekir Şençayırcı, Aba güreşinin içinden gelmiş şampiyon bir sporcu olması nedeni ile  Aba güreşinin gelişiminde önemli rol oynayacağı kesindir. Yöneticilerimizden Ramadan Sever ve Mesut Yılmaz Şampiyona için gecesini gündüzüne katarak çalışarak üstün başarı sergilemişlerdir.

Tüm hakemlerimiz Uluslararası kuralların önemini anlamak ve öğrenmek zorundadır. Uluslararası Aba Güreşi; disiplini ve çağdaş kuralları ile artık bir dünya markasıdır. Elektronik aletler ile donatılmış modern bir sistem ve esaslı kurallar; karmaşayı, itirazları, disiplinsizliği, bedavadan yazı tura ile maç kazanmayı ve şike yapmayı önler. Bu nedenle artık müsabakalarda beraberlik olmayacaktır. 10 dakika kaçarak müsabaka yapan, sonra kura ile galip geleni kimse takdir etmez. Yarışan Sporcularımız er meydanında er gibi yarışırlarsa herkesin takdirini kazanır.

Sosyal etkinlikler:

21 Temmuz günü Hatay’ın Hristiyan Ortodoks cemaatinin lideri Baş Rahip Mihail Papas’ın Tokaçlı köyündeki evinde sabah kahvaltısına davetliydik. Hakem ve teknik kurul üyelerimizle doğal muhteşem bir kahvaltıda buluştuk. Mihail bey de eski bir Aba güreşçisi. Bu spora olan sevgisi nedeni ile birkaç kez Aba güreşine ağalık yapmıştır. Mihail bey eski yağ üretimi yapılan köyünde eski üretim malzemelerini bir araya getirerek, özel bir müze oluşturmuş. Mihail beye Aba güreşine ve Türk sporuna katkıları nedeni ile Türkiye Olimpian Derneğinin bir şilti taktim edildi.

22 Temmuz günü ise Eski Hatay Şenköy belediye başkanı Aba güreşi sevdalısı Hatay Büyükşehir Belediyesi encümen üyesi Mustafa Sayın’ın sabah  kahvaltısında birlikte olduk. Kahvaltı, deniz seviyesinden 2000 m. yükseklikte Şenköy’ün tepesinde Helvacı Ahmet’in çiftliğinde verildi. Her yiyeceğin  doğal olduğu bu güzel oksijenli ortam, sadece şampiyonanın değil koca bir yılın yorgunluğunu da yok edecek özellikteydi. Derler ya kuş sütü eksikti. Fakat kahvaltıda kuş sütüne benzer bir şeyler de mevcuttu.

Kahvaltı sonrası Mustafa Sayın’ın 5 yıl önce yaptığı Mersah’ı ziyaret ettik. Burada çok büyük bir Türkiye şampiyonası yapmıştık. Şimdi de büyük şampiyonalara ev sahipliği yapıyor.

Bu bölge Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi yolu üzerinde. Sefer sancaklarının bir kısmı Şenköy’de muhafaza ediliyor. Yavuz, sefer dönüşü ordusunun bir kısmını burada bırakmış. Çoğu Türkmen, Konya ve Karaman yöresinden. Burada kalan birlikler, bu bölgeyi koruma amaçlıymış. 500 yıllık Şeyh Ahmet Kuseyri camii, türbesi ve çeşmeleri, Ayrıca kaya mezarları ile tarihi bir bölge.

Sosyal etkinlikler, sportif etkinlikleri zenginleştiren çok önemli unsurlardandır. Hatay’ın sahip olduğu pek çok tarihi güzellikleri; Habibi Naccar’ı, Sen Piyeri ve Büyük müzeyi görmemek büyük eksikliktir.

Kahvaltımız, Aba güreşine çok büyük hizmetleri olan Mustafa Sayın’a şampiyonanın şilt ve diplomasının verilmesi ile sonlandı.

Şampiyonadaki sosyal etkinlikler, müze ziyaretleri ve çeşitli nedenlerle düzenlenen yemekler, şampiyonaya ayrı bir renk katmıştır.

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı, Dünya Uluslararası Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Fed. Kurucu Başkanı ve Dünya Uyuşturucu ile Mücadele eden Sporcular Fed. Onursal Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek’ e çalışmalarından ve de bize verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerimizi borç bilir ve çalışmalarının devamını dileriz.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON-SİNAN BERATLIGİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam