reklam
reklam

Anneden oğluna geçen 'tarihi görev'

Eklenme Tarihi: 11 Ağustos 2018, Cumartesi - 11:00   Okunma Sayısı: 144421

ADANA 

Adana'daki Anavarza Antik Kenti'nde 34 yıl bekçilik yaptıktan sonra başarı belgesiyle emekli olan Hatun Dilci'nin üstlendiği "tarihi görevi" 15 yıldır oğlu sürdürüyor.

Anavarza Antik Kenti'nde 1969 yılında eşiyle birlikte bekçi olarak göreve başlayan ve 2003 yılında emekli olan 79 yaşındaki Hatun Dilci, bölgede tarihi eser kaçakçıları ve definecilere karşı verdiği mücadeleyi, tarihi koruma bilinciyle yetiştirdiği oğlunun devam ettirmesinin gururunu yaşıyor.

Eşinin vefatından sonra tek başına göreve devam eden ve yakaladığı definecilerden aldığı birçok arkeolojik eseri müze müdürlüğünün izniyle antik kentin içinde bulunan evinin bahçesinde koruyan Dilci, elinden geldiğince 54 yaşındaki oğluna da yardımcı olmayı sürdürüyor.

Yaşar Dilci de emekli olduktan sonra Bakanlık tarafından başarı belgesiyle onurlandırılan annesi Hatun Dilci'nin her gün elini öperek göreve başlıyor.

"Kimseye bir taş kaldırtmadım"

Hatun Dilci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1969 yılında eşiyle çiftçilik yaparken mozaik bulduklarını ve durumu Adana Müzesine bildirdiklerini söyledi.

Müze müdürlüğünden yetkililerin Kozan ilçesine gelerek buldukları mozaikte inceleme yaptığını belirten Dilci, daha sonra dönemin müze müdürünün, eşi ve kendisini antik kentte bekçi olarak göreve başlattığını anlattı.

Antik kentte 34 yıl bekçilik yaptığını ifade eden Dilci, "Her sabah kalktığımda Kralın Kızı'nın yüzüne (mozaik) bakardım ondan sonra görevime giderdim. Tabancam vardı, kıyafetimi giyip yola çıktığımda herkesin boynu kırılırdı. Belimde silah, kafamda şapka, kimse yanımdan geçemezdi. Ben koca Anavarza'yı 34 sene yönettim. Kimseye bir delik eştirmedim, kimseye bir taş kaldırtmadım." diye konuştu.

Görev süresince çok sayıda defineciyi yakalattığını ve bir çoğunun tutuklandığını belirten, Dilci, evinin bahçesindeki Roma dönemine ait lahit, heykel, sütun başlıkları ve kabartmalardan oluşan çok sayıda arkeolojik eseri, yakaladığı definecilerden aldığını ve burada koruduğunu vurguladı.yaşı döktüğünü anlattı.

Emekli olduktan sonra antik kenti koruma görevini oğluna devrettiğini dile getiren Dilci, "Benim görevimi şimdi oğlum Yaşar yapıyor. İyi ama benim kadar iyi olamaz. Benim ölüm gözüme gözükmezdi. Kuş uçurmazdım. Ben öyle bir bekçiydim." dedi.

Yaşar Dilci de "tarihi görevin" annesinden miras olduğunu belirterek, "Benim çocukluğum burada geçti. Annem efsane, ben onun tozu olamam. Ben de burayı gözüm gibi koruyorum. Gelenlere yardımcı oluyoruz. Definecilere göz açtırmıyoruz." ifadesini kullandı.

Adana Müze Müdürü Nedim Dervişoğlu da antik kentte bekçilik görevinin uzun süredir Dilci ailesi tarafından başarıyla devam ettirildiğini söyledi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam