reklam
reklam

LÖSEV Lösemi Hastalarımıza “Hayat” Veriyor

Eklenme Tarihi: 2 Ağustos 2018, Perşembe - 09:00   Okunma Sayısı: 164723

İSTANBUL

Lösemi kelimesi Yunanca olan ve “beyaz” anlamına gelen "leukos" ve "kan" anlamına gelen "haima" kelimelerinin birleşiminden elde edilmiş, ve hastalığı adlandırmak için kullanılmıştır. Lösemi bir diğer deyişle "kan kanseri", kemik iliğinin anormal hücreler ile dolması ve bu hücrelerin kana ve dokulara yayılması sonucu belirti veren ve oldukça  kötü huylu bir hastalıktır.

Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Lösemiler hücre cinsine göre ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılırlar. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında  yaklaşık 1200 ila 1500  arsında yeni lösemili çocuk vakası bildirilmekte. 

Lösemi’nin  nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmadıysa da bilim insanları yeni çalışmalar yürütmekteler. Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların lösemiye neden oldukları bu yeni  çalışmalarla gösterilmiş durumda. Lösemi her yaşta görülmektedir.

En sık olarak da ; lösemi vakaları çocukluk çağında  ve 2-5 yaşlarında artmakta. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap ise maalesef azalmakta.

Lösemi belirtileri diğer kan kanserlerinde gözlenen bazı bulgularla ortak özellikler gösterebilmekte . Kansızlığa bağlı olarak; solukluk, halsizlik, çabuk yorulma,efor sırasında nefes darlığı gibi belirtiler gözlemlemekte.

Lösemi belirtileri arasında bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle gelişen enfeksiyonlar sonucu diş etleri, burun, diş etleri ve cilt altında beklenmeyen kanamalara, morarmalar ve toplu iğne başı büyüklüğünde, basmakla solmayan kırmızı döküntülere rastlanır. Akut lösemi belirtilerinde ise bu bulgular dikkatleri çekmekte.

Akut löseminin başlıca belirtileri ise ; solukluk, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, uygun tedavi ile kontrol altına alınamayan, sık tekrarlayan ateş, enfeksiyonlar, kemik ağrıları,cilt altında kanama (toplu iğne başı kadar küçük kırmızı döküntüler, kolay ortaya çıkan morarmalar)burun ve diş eti kanamaları, boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde, karında şişlik, diş etlerinde kabarma olarak bilinir. 

Lösemi belirtileri pek çok hastalığın belirtileri ile aynı seyredebilir. Vücudun tüm organlarına yayılabilen lösemi özellikle romatizmal hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, kanamalı hastalıklar, lenfoma, myeloma ve diğer kan kanserleri belirtileri ile benzer belirtilere sahip olabilir.

LÖSEV Lösemi hastalarına umut oluyor, yardım sağlıyor 

Ankara’da hizmete başladığı 1998 yılından bugüne kadar  Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) ülkemizin en güvenilir, halka en yakın ve ülkemizin en beğenilen sivil toplum kuruluşları ön planda olan bir vakıf olarak bilinmekte. LÖSEV; sağlıktan maddi desteklere, eğitimden sosyal desteklere kadar ülkemizde tam 20 yıldır lösemi ve kanser hastalarına ve ailelerine hiç durmadan yardımlar iletiyor.  LÖSEV gösterdiği başarı öyküsüyle de ; sadece ülkemizde değil, dünyada da tanınan, saygın ve örnek alınan bir sivil toplum kuruluşu.

LÖSEV’in çalışmalarından önemli örnekler 

LÖSEV ’in bu güne dek hayata geçirdiği birkaç çalışmayı incelediğimizde dahi ne kadar önemli çalışmaları yürüttüğünü görmekteyiz. Bu çalışmaları birkaç grupta topladık ve sizler için derledik.    

LÖSEV ’in maddi ve ayni destekleri;

• Bütün lösemili çocuklara 6 ay süre ile ayda 750.- TL Sağlık Yardımı yapıyor. Bu yardımı çocukların annelerinin banka hesabına yatırıyor.

• Kurban Bayramı’nda bağışlanan kurban etleri ile Ramazan ayında bağışlanan gıda kolilerinin dağıtımını 12 ay boyunca yaparak hastaların iyi beslenmelerini sağlıyor, vücut savunmalarını yükseltiyor.

• LÖSEV TIRI köy köy dolaşarak çalmadık kapı, kucaklamadık hasta bırakmıyor. Makarnadan bilgisayarına buzdolabına kadar tüm ihtiyaçlarını evlerine götürüyor.

• Türkiye’nin dört bir tarafındaki hastanelerde yatan hastaları ziyaret ediyor, acil yardım paketlerini iletiyor, onlara moral aşılıyor.

LÖSEV ’in tıbbi destekleri; 

• LÖSEV en önemlisi hayat kurtarıyor. Lösemi ve kanser gibi çok zor bir hastalığa yakalanmış minicik bedenlere en modern tedavilerle hayat veriyor.

• LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesinde pijamasından 6 öğün yemeğine, annesiyle tek kişilik odalarda refakatinden yurt dışından gelen ilaçlarına kadar tamamen ücretsiz tedavi ediyor.

• Tedavisi devam eden hastaları tedavi aralarında anne ve babaları ile birlikte çağdaş koşullarda yaşamaları için LÖSEV KÖYÜNDE misafir ediyor. Çamaşır makinasından çay kaşığına kadar her şeyin bulunduğu SEVGİ EVLERİNDE veya 5 yıldızlı LÖSEV OTELİNDE tamamen ücretsiz konaklatıyor.

LÖSEV ’in Lösemi hasatlarına ve yakınlarına özel gezileri;

• Hastanede yatan çocukların yoğun tedavileri sırasında tuttukları dileklerini gerçekleştiriyor, birlikte sık sık tatiller geziler planlıyor, sponsor firmalarımızın katkıları ile Bodrum, Kıbrıs, Antalya, Çeşme, Çanakkale hatta Paris ve Moskova seyahatlerine çıkarıyor.

• Tedavisinin sonuna gelen veya tamamen biten lösemili kahramanları yine sponsorların destekleri ile yurtdışı tatillerine götürüyor, Amerika, Rusya, Fransa gibi ülkelerde hayata bağlıyor.

LÖSEV ’in eğitim çalışmaları; 

• Tedavisi devam eden veya tamamen iyileşmiş lösemili çocuklara LÖSEV Ana-İlk ve Orta Okullarında tamamen ücretsiz kolej eğitimi veriyor.

• Üniversiteye başlayan, başarılı lösemili gençlerine eğitim bursu veriyor. Evlenen, çocuk sahibi olan Lösemili gençlere destek oluyor.

LÖSEV ’in  projeleri ;

• Lösemili çocukların annelerinin hastalığı unutması ve psikolojik açıdan rahatlaması için uğraş tedavileri veriyor. Bu amaçla ANNE ÜRETİM ATÖLYELERİ projesini sürdürüyor.

• Uzun yıllardır yetişkin kanser hastalarına da sahip çıkarak onlara da benzer şekilde hem maddi, hem manevi hem de sosyal yardımları ve kurban bağışlarınızı iletiyor.

LÖSEV ’e ulaşan bağışlar lösemi hastaları için çok kıymetli bir öneme sahip 

LÖSEV’e yapılacak en küçük destek dahi lösemi hastalarımız için çok kıymetli ve aynı zamanda anlamlı. 

Bağışlarıyla LÖSEV’e destek vermek isteyenler öncelikle www.losev.org.tr adresine girerek   “Nasıl Bağış Yapabilirim? Başlığı “  altında tüm bilgilere ulaşabilirler;

• Vekâleten Kurban Bağışlarınızı, Ramazan Gıda yardımlarınızı LÖSEV’e yaparak binlerce çocuğu hayata bağlayabilirsiniz,

• Türkiye’deki ulusal banka şubelerinden hiçbir havale ücreti ödemeden sadece LÖSEV diyerek tüm bağışlarınızı yapabilirsiniz,

• Kredi kartınız ile ile her ay 5 TL den başlayan düzenli bağışlar yapabilirsiniz,

• Turkcell, Avea ve Vodafone faturalı hatlardan 3406’ya SMS HAYAT yazıp gönderebilirsiniz,

• Tüm seçkin zincir mağazalarında yer alan LÖSEV Kumbaralarına 1 TL de dahi bağış yapabilirsiniz,

• Tüm seçkin alış-veriş merkezlerinde ki LSV Stantlarından ve www.lsv.com.tr de yer alan Anne Atölyesi ürünlerimizden satın alabilir ve bu yolla bir çocuğumuzu hayata bağlayabilirsiniz…

LÖSEV dolandırıcılara karşı uyarıyor 

LÖSEV  ve lösemili çocukların  adını kullanarak kapı kapı dolaşıp dergi satmak, sahte kimlik ve makbuzlarla bağış almak isteyen organize suç örgütlerine paranızı çaldırmayın ve lösemili çocuklarımızın hakkını yedirmeyin! 

“Siz de LÖSEV’e destek olarak ihtiyacı olan binlerce hastayı hayata bağlamak istemez misiniz?”

Bu soruyu ancak LÖSEV’e vereceğiniz anlamlı desteklere yanıtlandırabilir ve pek çok hayatı kurtarabilirsiniz. Siz değerli okurlarımızı  LÖSEV’e destek olmaya çağırıyoruz. 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam