reklam
reklam

Diş ağrılarının gizli sebebi;Çatlak diş sendromu

Eklenme Tarihi: 1 Ağustos 2018, Çarşamba - 10:00   Okunma Sayısı: 211919

Çoğu zaman vücudumuzda meydana gelen değişimleri gözlemlesek de dişlerimiz sorunları saklamak konusunda hayli başarılı… Özellikle de belirti vermeyen ve ileri safhalara ulaşmadan belli şikayetlere sebep olmayan diş problemleri, sinsice ilerleyebiliyor. Bu problemlerin başında çatlak diş sendromunun geldiğini ifade eden Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Çatlak diş sendromu nedir?

Dişin görünen kısmından köke doğru uzanan ve diş parçalarının birbirinden ayrılmaması durumuna denir. Diş hekimliğinde en zor teşhis edilen problemlerden biri olan çatlak diş sendromu, diş kırıklarından ayırt edilmelidir. Kırıklar zaman içinde çatlağın yavaş yavaş ilerleyip dişi iki parçaya ayırması sonucunda oluşur. Bu durumda erken müdahale dişin kırılmasını engelleyebilir.

Çatlak diş sendromu hassasiyetle kendini gösteriyor

Çatlak diş sendromunun yol açığı deformasyonlar sürekli ağrıya sebebiyet vermez. Genellikle hastalar sıcak, soğuk hassasiyeti ya da çiğneme işlemi yaparken aniden ortaya çıkan keskin bir ağrı şikayeti ile gelir. Çoğu zaman dişin arka kısımlarında meydana gelen çatlak diş sendromunda hastalar, ağrıları migren ile karıştırabilir.

Ağrı hissi ile gelen hastada bir çürük, dolgu ya da uygunsuz görünen hiçbir bulgu görülmeyebilir. Genellikle ağrıya neden olan çatlak çıplak gözle görülemez. Ağrının tam olarak hangi dişten kaynaklandığı diş hekiminin dişin bütün bölümlerine basınç uygulayarak yaptığı muayene sonucunda anlaşılır. Bir başka teşhis yöntemi ise ısırma testidir. Dişin çiğneyici kısmına plastik disk yerleştirilerek hastanın ısırması sağlanır. Çıplak gözle görülemeyen çatlak kısım çiğneme esnasında sinirlere baskı yapacağından hastanın vereceği tepki kısa süreli ancak şiddetli ağrı şeklinde olur. Çatlak diş sendromunun bazı durumlarda tanısı o kadar güçtür ki diş çekildikten sonra kırık hattı fark edilir.

 

Çatlak diş sendromu kimlerde görülür?

* Yüksek yapılmış porselen kaplamalar,

* Dişleri birbirleriyle temasındaki bozukluklar,

* Diş sıkma,

* Yüze gelen darbeler,

* Tırnak yeme gibi hareketlerin sebep olduğu travma dişlerde çatlaklara neden olur.

Tedavi için gecikmeyin!

Çatlak tespit edilen dişte sendromun ilerlemesini önlemek için tedavi edilmesi çok önemlidir. Çatlak diş sendromunda tercih edilen birçok yöntem vardır. Bunlardan en yaygın olanı ise şu şekilde özetlenebilir; öncelikle sorunlu bölgeye kök-kanal tedavisi uygulanır ve diş sinirleri temizlenir. Böylelikle enfeksiyon oluşumu önlenmiş olur. Kanal tedavisi sonrasında kök içerisinde oluşan boşluklara post yerleştirilir. Bu malzeme kendini yenileme imkanı olmayan dişin içindeki boşluklara yerleştirilir. Son aşama ise post uygulamasından sonra yapılan kron kaplamadır. Kron kaplamanın amacı dişleri güzelleştirmek, sağlamlaştırmak ve korumaktır. Ancak dişlere ulaşan çatlak, köklere kadar uzanmışsa son olarak diş çekimi düşünülebilir.

Kaynak: BÜLTEN
Editör: Haber Bülten

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam