reklam
reklam

ÇOCUKLARIN PARK HAYALİ GERÇEĞİNDEN ÇOK FARKLI

Eklenme Tarihi: 19 Temmuz 2018, Perşembe - 10:00   Okunma Sayısı: 138003

İstanbul95 programı kapsamında tasarlanacak yeşil alanlar ve parkların ebeveynler ve çocukların ihtiyaç ve beklentilerini karşılaması için Beyoğlu, Maltepe ve Sultanbeyli Belediyeleri’nde ilçe sakini ebeveyn ve çocukların katılımıyla atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Atölyelerde çocukların geleneksel parklarda yer alan salıncak ve kaydırak dışında, doğayı keşfettikleri, kendi oyunlarını kurabildikleri, farklı fiziksel aktivitelere izin veren ve engellenmedikleri yaratıcı parklar hayal ettikleri görüldü. Özellikle parkların etrafındaki trafiğe dikkat çeken ebeveynler ise, güvenli ve doğayla iç içe yapılmış parklar istediklerini belirttiler.

 16 Haziran 2018; İstanbul – İstanbul95 programı kapsamında tasarlanacak yeşil alanlar ve parkların ebeveynler ve çocukların ihtiyaç ve beklentileri karşılaması amacıyla; Beyoğlu, Maltepe ve Sultanbeyli Belediyeleri’nde, ilçe sakini ebeveyn ve yaşları 3 ile 8 arasında değişen çocukların katılımıyla atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Nitelikli ve çocuk dostu oyun parklarının tasarlanması için ailelere ihtiyaç ve beklentilerinin sorulduğu atölyelerde, çocukların ve ebeveynlerin talepleri dikkat çekti. Çocukların ayrıca hayallerindeki parkları resmettiği atölyelerde elde edilen veriler İnformel Eğitim-çocukistanbul tarafından ‘Ebeveyn ve Çocuk Atölyeleri Çalışma Raporu’nda derlendi. Renkli ve zengin bir içeriğe sahip rapor, çocukların hayallerini gerçeğinden çok farklı oyun parklarının süslediğini ortaya koyuyor.

Rapora göre çocuklar doğada, aile ve arkadaşlarıyla birlikte oynayabilecekleri bir park hayali kuruyorlar. Çocuklar geleneksel parklarda yer alan kaydırak ve salıncak dışında, doğayı keşfettikleri, kendi oyunlarını kurabildikleri, farklı fiziksel aktivitelere izin veren ve engellenmedikleri yaratıcı parklar hayal ediyor. Ebeveynler ise özellikle parkların etrafındaki trafiğe dikkat çekerek, güvenli ve doğayla iç içe yapılmış parklar istiyorlar. Ayrıca ebeveynler; mevcut oturdukları yerlerden çocuklarla birlikte parklara erişimin zorluğuna ve parkların bakımsızlığı ve kirliliğine de dikkat çekiyorlar. Rapor, ebeveynler ve çocukların farklı hava koşullarına uygun parklar istediklerini de ortaya koyuyor.

İstanbul95 Programı Yeşil Alanlar ve Parklar Projesi’nden sorumlu Studio-X Istanbul Direktörü Mimar Selva Gürdoğan, “Çocuğun beyin gelişiminin yüzde 85’i ilk üç yılda tamamlanıyor ve çevresiyle kurduğu etkileşim bu gelişimi destekliyor. Mevcut parklar ise genellikle 3 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanıyor. Bu yüzden, yürümeye ve öğrenmeye yeni başlayan çocuklara ve her zaman onlara eşlik eden ebeveynlere göre de alanlar ve oyun imkanları oluşturmak gerekiyor. Çocuklardan hayallerindeki parkları çizmelerini istediğimizde, çoğunun akranları ile oldukları kadar anne-babalarıyla, yağmur veya kar yağdığında da oynayabildikleri bir park hayal ettiklerini gördük. Ayrıca çocuklar doğayı keşfettikleri ve kendi oyunlarını kurdukları, farklı fiziksel aktivitelere izin veren ve engellenmeden oynayabildikleri özgür parklar hayal ediyorlar” dedi.

Studio-X İstanbul ve İnformel Eğitim-çocukistanbul’un birlikte yürüttüğü atölye çalışmalarının katılımcıları, Istanbul95 programı kapsamında ev ziyaretlerinin de gerçekleştirildiği mahallelerden seçildi. Atölyelerde, tasarlanacak parkların gerçek kullanıcılarının ihtiyaç ve önceliklerine uygun bir tasarım çerçevesi oluşturulması hedefleniyor.

  Fotoğraf altı yazılar:

Resim1: “Karınca yuvası yaptım. Çocuklar buradaki karıncaları seyrediyor. Çünkü karıncalar parkta yaşar. Yağmur yağıyor, yağmur birikiyor. Yağmurda biriken sular çimenlere geliyor, onları büyütüyor. Çimenleri korumak için üzerinde tahtalar var. Duvarda sayılar var. Çocuklar oradan öğreniyor. Çocuklar düşünce yaralanırsa buradaki şuruptan içiyor (sarı) ve canları acımıyor.” (kız / 4 yaş)

Resim2: “Kaydırak çizdim ablamla kayıyoruz. Tırmanıyorum, taştan yapılmış basamaklar var. Kayıp havuza düşüyoruz, ıslanıyorum. Islanırsak üstümüzü çıkartır, taşların üzerinde kurutabiliriz. 2 güneş yaptım, biri büyükler için (ablam için), biri küçükler için (benim için). Çimenli olmasını isterim. İçine çiçek ekilen lastik tekerlekleri de çizdim...” (kız / 5 yaş)

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SONGÜL ADA YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam