reklam
reklam

Mide kanserinde iyileşme şansını erken teşhis belirliyor

Eklenme Tarihi: 27 Haziran 2018, Çarşamba - 12:00   Okunma Sayısı: 146038

Hemen herkesin en çok çekindiği hastalıkların başında kanser geliyor. Ancak endişelenme konusunda gösterilen hassasiyet erken teşhis konusunda gösterilemiyor. Örneğin, birçok insan mide ağrısından şikayet ederken doktora gitmek yerine evdeki mide ilaçlarında çözüm arıyor. Ancak mide kanseri erken dönemde fark edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türüdür.Avrasya Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin, mide kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Mide kanseri nedir?

Tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan 4. tür olan mide kanseri, çeşitli nedenlerden dolayı mide mukozasında kötü huylu tümörlerin oluşması sonucunda gerçekleşir. Midenin herhangi bir bölgesine yerleşen ve genellikle lenf bezleri, karaciğer, akciğer gibi organlara da yayılabilen türdedir. Ülkemizde en çok rastlanan kanserler arasındadır ve dünyada her yıl 800 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açmaktadır.

Mide kanseri neden oluşur?

* Beslenme şekli: En önemli nedenlerden biri yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Tütsülenmiş, salamura ve işlenmiş gıdalar, mangalda pişmiş et gibi yiyecekler mide kanserini en çok tetikleyenler arasındadır,

* Fazla sigara ve alkol kullanımı,

* Enfeksiyonlar,

* Genetik faktörler.

Belirtileri nelerdir?

* Hazımsızlık ve şişkinlik,

* Halsizlik,

* Kilo kaybı,

* Sürekli tokluk hissi,

* Etli gıdalara karşı isteksizlik,

* Mide ağrısı,

* Bulantı,

* Kusma,

* Karın ağrısı.

Mide kanseri bazen hiçbir belirti vermeden, vücutta sinsice ilerleyebilir. Belirtiler geç dönemlerde gerçekleştiğinde, hasta cerrahi müdahale şansını kaybetmiş olabilir. Bu nedenle sürekli doktor kontrolü ve erken teşhis mide kanseri için çok önemlidir.

Mide kanseri tanısı nasıl konur?

Midesinde sorun yaşayan kişiler hiç vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünüp endoskopi yaptırmalıdırlar. Bu uygulama ile üzerinde ışıklı bir kamera bulunan uzun bir tüp yemek borunuzu, midenizi ve ince bağırsağın ilk kısımlarını gözlemler. Şüpheli alan var ise kesin tanı için oradan parça alınıp biyopsi yapılır. Endoskopinin doğru kullanımı ile hastalığı erken evrede yakalamak mümkündür.

Mide kanserinin evresini belirlemek ve diğer organlara yayılıp yayılmadığını görmek için bazı testlere ihtiyaç duyulur; Bilgisayarlı Tomografi, Laparoskopi ve MR, PET-BT, böbrek ultrason çekimi, göğüs röntgeni gibi testler uygulanabilir.

Mide kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Tedaviyi kanserinizin evresine, genel sağlık durumunuza ve tercihlerinize bağlı olarak seçersiniz. Kansere neden olan tümörün uygun şekilde alınması tedavinin en önemli parçasıdır. Erken evrede yapılan başarılı cerrahi operasyonlar hastanın yaşam süresi açısından çokönemli rol oynar. Bu ameliyatla hastanın midesinin bir bölümü ya da tümü tümörün büyüklüğüne bağlı olarak alınır. Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan yeni mide yapılır ve hasta bundan sonraki yaşamını eskisi gibi devam ettirebilir. Bazı hastalarda ise mide alındıktan sonra kanserin şekline göre doktorun belirlediği ışın ya da ilaç tedavisi uygulanabilir.

Mide kanserini önlemek için neler yapılabilir?

* Egzersiz yapın,

* Daha fazla meyve ve sebze yiyin,

* Tütsülenmiş ve işlenmiş gıdaların miktarını azaltın,

* Günlük tükettiğiniz tuz miktarını sınırlayın.

* Sigarayı hayatınızdan çıkarın,

* Stresten uzak durun,

* C vitamini yönünden zengin besinlere sofranızda daha fazla yer açın. www.avrasyahospital.com.tr

Kaynak: BÜLTEN
Editör: Haber Bülten

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam