reklam
reklam

Nerede o eski Doğubank müşterileri?

Eklenme Tarihi: 25 Mayıs 2018, Cuma - 10:00   Okunma Sayısı: 415100

İSTANBUL

Geçtiğimiz hafta fotoğraf makinemin bozulması sebebi ile yolum Doğubank’a düştü. Yıllar öncesinde aile büyüklerimle geldiğim Doğubank’ta gezerken neredeyse adım atılmayacak kadar kalabalık olurdu bu sefer ki hali eski günlerini aratır gibiydi. Yeni ev kuracaklardan tutun da bozulan eşyalarını yenilemek isteyen yada hediyelik eşya almak isteyenlerin uğrak yeri olan Doğubank,  İstanbul'da bir biri ardına ve hızlıca açılan büyük alışveriş merkezlerinin küçük esnafı vurmasından sonra kendi payına düşen zararı görmüş olmalı ki koridorlar bomboştu. Bir elin parmakları kadar insan içeride ancak vardı. Katları gezdikçe gördüm ki bazı dükkanlarda boştu. İğneden ipliğe kadar binlerce çeşit ürünün satıldığı Sirkeci'deki Doğubank İşhanı, büyük alışveriş merkezlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, büyük bir durgunluk yaşıyor adeta can çekişiyordu. 

Saymakla bitiremeyeceğimiz İthal ev araçlarından medikal araçlara, çantadan gözlüğe, cep telefonundan oyuncağa, telefondan bilgisayarlara kadar çeşitli sektörlere ve gruplara ev sahipliği yapan 6 katlı Doğubank İşhanı, 382 mağazasıyla elektronik cihazlarda ucuz ve kaliteli merkez olarak yıllarca hizmet vermiştir. İstanbul’un merkezinde adeta başka bir dünya idi orası bana göre. İçeriye girdiğinizde koridorların sağına ve soluna dizilmiş dükkanlarda ve kapı önlerindeki eşyaları gördüğünüzde ihtiyacınıza göre sahip olmak yada hediyelik almak için uygun bir yerdi. Bu kadar çok ürünü aynı yerde bulmak ve detaylı inceleyerek almak için biçilmiş kaftandı adeta... Bir kaç saatinizi alan han içinde turlamanız ve eşyaları incelemeniz ile size en uygun olanı için pazarlık da yaparak eve dönerdiniz.

Şimdilerde alışveriş merkezleri ile yarışmaya ve ayakta kalamaya çalışan ve  eski günlerin özlemi çeken esnaf, son zamanlarda yaşanan durgunluktan şikayet etmektedirler haklı olarak. Doğubank, satışlarını artırmak için bir yandan şirketleşme yoluna giderken bundan bir kaç yıl önce de internet sitesini kurmuş müşterilerine  elektronik ortamda satış yaparak hem çağa ayak uydurmaya çalışmış hem de düşen satışlarını ve kaybettiği müşterilerini geri kazanmayı hedeflemektedir.

İçeride hem kendi makinemin tamiri için hem de başka makinelerin fiyatlarını öğrenmek için gezdiğim dükkanlar neredeyse boştu konuştuğum bir kaç esnafta aynı dertlerden yakınmaktaydılar. Buradaki esnafın çoğunun ortak şikayeti ise krizde darbe alan han esnafını, şimdi de mantar gibi biten alışveriş merkezleri kendi müşterilerini çektiği için dert yanıyorlardı.  Etrafımızda mantar gibi biten ve marketçilikten elektronik eşya satımına kadar abartan semt marketlerimizin bile bu esnaflara zararı büyük olmuştur. 1963 Yılında 48 ay taksitle dükkan ve yazıhanelerin ilanla satışının yapıldığı Doğubank’ın eski hareketli günlerine geri dönmesi dileğimle tarihçesini öğrenelim. 

DOĞUBANK İŞHANI 
Doğubank İşhanı, 1953 yılında İzzet Şefikzade tarafından inşa edilmiş. İsminden de anlaşılacağı üzere ilk yapıldığında banka olarak düşünülen han, bir dönem bankacılık hizmeti vermiş. Adını, o dönemde binada faaliyet gösteren Doğu İnşaat İşleri Ticaret ve Sanayi Türk A.Ş'den alan han, daha sonra İzzet Şefikzade tarafından iş hanı şekline getirilmiş. Han, 1960-1965 yılları arasında sarraf ve plakçılar tarafından kullanılmış. Bu tarihten sonra da üst katları avukat ve muhasebeciler tarafından büro olarak, orta katlar ise optik, elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya satıcıları, mesken tutmuş ve ekmek kavgası vermişler yıllarca. 
Günümüzde 3 kapısı bulunan 6 katlı hanın zemin, pasaj ve 1. katında tümüyle elektronik cihazlar ve küçük ev aletleri, 2. katında optikçiler, 3, 4, 5 ve 6. katında ise saatçiler, avukatlar ve çeşitli bürolar bulunuyor. Handa, döviz bürosundan restorana kadar her türlü ihtiyaç karşılanabiliyor.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam