reklam
reklam

ESTAM Projesi tarihi mirası ayağa kaldıracak

Eklenme Tarihi: 9 Mayıs 2018, Çarşamba - 11:00   Okunma Sayısı: 131725

İSTANBUL

Eyüpsultan Belediyesi tarafından başlatılan ve 98 hektarlık alanda 67 farklı projenin yürütüldüğü Eyüpsultan Tarihi Merkez Yönetimi (ESTAM) projesi Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Bakan Kurtulmuş, ESTAM projesini tanıtan sergiyi de ziyaret ederek, Remzi Aydın'dan detaylı bilgi aldı. Konuşmalarından ardından Remzi Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a tablo hediye etti.

Eyüpsultan Belediyesi tarafından başlatılan ve 98 hektarlık alanda 67 farklı projenin yürütüldüğü Eyüpsultan Tarihi Merkez Yönetimi (ESTAM) projesi Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. 
İlçenin 560 yıllık tarihini ve kültürel birikimini ihya etme hedefiyle başlatılan proje için 500 milyon TL’den fazla bütçe ayrıldı. İstanbul’un en eski yerleşim birimlerinden biri olan ilçenin Eyüp olan ismi geçtiğimiz yıl TBMM kararıyla Eyüpsultan olarak değiştirilmişti. ESTAM projesiyle de ilçe yeniden tarihi görünümüne kavuşacak. 2014 yılında başlatılan ESTAM projesinin planlama aşaması 3 yıl sürdü. Uygulamaya konulan 67 adet farklı projenin 2023 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.
Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, “Eyüpsultan, bizim yıllardır üzerinde konuştuğumuz gerçekten bu tarihi alandaki tarihi dokuların ortaya çıkarılması için gayret sarf etmemiz gereken bir yer. Buranın mümkün olduğu kadar yayalaştırılması, trafikten uzak hale getirilmesi, var olan bütün alandaki tarihi güzelliklerin belgelenerek en güzel şekilde teşhir edilmesi gerekir. Ayrıca oturma mekanlarıyla, ışıklandırmasıyla, peyzajıyla halkın daha rahat hareket etmesini sağlayacak imkanlarıyla Eyüpsultan’ın var olan bu değerlerinin ve güzelliklerinin yaşatılması bizim için önemlidir” diye konuştu.
ESTAM’ın, Eyüpsultan’ın 2023     vizyonu olduğunu belirten Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Bu kutlu beldeye layık olmak için ‘Huzurda Diriliş’ için çok çalışıyoruz. Hedefimiz, Eyüpsultan’ı; tarihi dokusuna, kimliğine, ruhuna ve medeniyet mirasımıza uygun bir şekilde korumak, yaşatmak ve geleceğe taşımaktır. Gayretimiz başta insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek. Misafirlerimize huzurlu bir ziyaret ortamı sağlamaktır. İnşallah ortak akılla inşa ettiğimiz Eyüpsultan Tarihi Merkez (ESTAM) Alan Yönetimi’nin uygulama safhalarını da tam bir uyumla tamamlayacağız. Tarihi ve kültürel mirasımızı hep birlikte ayağa kaldıracağız” şeklinde konuştu.
Ayrı ayrı 67 müstakil projeden oluşan ESTAM’ın planlama safhasında Eyüpsultan sakinlerinin de görüşü alındı. Yayalaştırma ve raylı sistem projeleriyle araç yoğunluğu ve gürültü kirliliğinin engellenmesi planlanırken, yurdun dört bir yanından Eyüpsultan’ı ziyarete gelen vatandaşların rahat etmesi amaçlanıyor. 
KUYUMCU 
TİTİZLİĞİYLE ÇALIŞILDI
Projenin tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Bazen hekim, bazen kuyumcu titizliğiyle hareket ettik. Şehrin kalbini, nefes alış verişini dinledik. Tıkanan damarları bulduk, nerede ödemler oluşmuş tespit ettik. Atacağımız her adımı santim santim hesapladık. Ortak aklı esas aldık. Şehir sakinleriyle, yerli ve yabancı misafirlerimizle, birebir anketler yaptık. Temel beklentileri ve ihtiyaçları analiz ettik” dedi. 
EYÜPSULTAN 
IŞILTISINI KAYBETMEMELİ
1960’tan sonra başlayan göç dalgası, artan yoğun nüfus ve ulaşım problemlerinin tarihi merkezde ciddi sorunlara neden olduğuna değinen Aydın şunları söyledi: “Medeniyetimizin en gözde vitrini, ışıltısını kaybetmemeli, kendini tüketmemeli. Eyüpsultan’ın kültürel ve sosyal gelişimi kesintisiz devam etmeli. Abide eserlerimizden, mimari dehanın ışığı yansımalı.”
KARARLAR 
ORTAK AKILLA ALINDI
Projenin dünya genelinde de herhangi bir örneği bulunmadığının altını çizen Aydın, “Biz, yolumuzu kendimiz açtık. Standartları biz koyduk. Planlama aşamasında, Ülkemizin şehir planlaması alanında en önemli üniversiteleriyle birlikte çalıştık. Dünyadan önemli uzmanları davet ettik. Esnafımızla, muhtarlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla istişare toplantıları yaptık. Projemiz, onların görüş ve düşünceleriyle olgunlaştı” ifadelerini kullandı. 
UNESCO HEDEFİ
Aydın, tarihi merkezin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması için gerekli çalışmaları başlattıklarını da söyledi. ESTAM kapsamında yürütülen 67 projeden bazıları ise şunlar: Mezar Taşı Konservasyon ve Sergileme Alanı, Eyüpsultan Müzesi, Haliç Deniz Ulaşımı ve Eyüpsultan İskelesi Geliştirme Projesi, Haliç Silueti Aydınlatma projesi, Eyüp Oyuncakları Çocuk Parkı ve Kukla Tiyatrosu, Tarihi Çeşmeler Projesi. 

Bakan Kurtulmuş: Eyüpsultan elmas kıymetindedir

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Eyüpsultan'ın İstanbul'un en önemli semtlerinden biri olduğunu belirterek Kurtulmuş, "Eyüpsultan, fetihten hemen sonra gerçekten Osmanlı'nın göz bebeği olarak korumaya çalıştığı tarihi semtlerimizden birisidir. Eyüp, Fatih ve Üsküdar. Bu üç önemli şehir, Osmanlı İstanbul'unda değer verilen, gözünün içine bakılan önemli semtlerdir." diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Eyüp Sultan Camisi'nin sabah namazından yatsı namazı vaktine kadar açık olduğunu belirterek, ramazan ayında ise Eyüp Sultan Türbesi'nin 24 saat kesintisiz vatandaş ziyaretine açık olacağını söyledi.
Eyüpsultan'ın yayalaştırılması, trafikten uzak hale getirilmesi, tarihi güzelliklerin de belgelenerek en güzel şekilde teşhir edilmesinin temin edilmesi gerektiğini kaydeden Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz kökü mazide olan bir atiyiz. Bizim geleceğimiz, sadece ekonomide ileri gitmekten ibaret olamaz. Yollarımızı, köprülerimizi, havaalanlarımızı, uçaklarımızı, tanklarımızı, ekonomimizi, fabrikalarımızı geliştirmekle büyük bir gelecek kuramayız. Bunları tabii ki yapacağız. Bunlar halkın refahı, ülkenin zenginliği ve güçlü olması bakımından önemlidir. Ama dünyada başka hiçbir ülkede olmayan zenginlik Türkiye'de var. O da tarihi ve kültürel zenginliği, çeşitliliği ve derinliğidir. Bu kültürel zenginliğimizde, bu büyük medeniyet birikimimizden istifade etmezsek, ekonomik başarılarımızın, ekonomide yükselmemizin hiçbir anlamı kalmaz. O yüzden en az Türkiye'nin ekonomideki gücü, bağımsızlığı kadar önemli bir husus da medeniyet ve kültür aralığındaki milli bağımsızlık meselesidir” diye belirtti.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: FATMA DURU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam