reklam
reklam

Tek çivi çakılmadan yapılan cami iki asırdır ayakta

Eklenme Tarihi: 2 Mayıs 2018, Çarşamba - 11:00   Okunma Sayısı: 154039

BUZİM 

Önemli Osmanlı eserlerinin bulunduğu Bosna Hersek'in Buzim şehrinde 19. yüzyılda inşa edilen ülkenin "çivisiz" tek camisi, şehrin sembollerinden biri olarak yaklaşık iki asırdır dimdik ayakta durmaya devam ediyor.

"Şövalyeler Şehri" olarak anılan Buzim'de 1830'lu yıllarda inşa edilen ve yapımında tek bir çivi dahi kullanılmayan bu tarihi cami, halk arasında "Ahşap Cami" olarak anılıyor.

Bihaç şehrinde bulunan ve kiliseden camiye dönüştürülen Fethiye Camisi'nin ardından Krajina bölgesinin en eski camisi olan Ahşap Cami, aynı zamanda bölgedeki en eski ahşap cami olma özelliğine de sahip.

Yapımında tek bir çivi kullanılmamasına rağmen iki asırdır ayakta kalan cami hakkında bilgi veren tarihçi Amir Sijamhodzic, caminin bulunduğu yerde öncesinde taştan yapılmış başka bir cami olduğunu ifade ederek Ahşap Cami'nin ise Viyana Kuşatması'nın ardından bölgeye yerleşen halkın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla inşa edildiğini söyledi.

Caminin, dönemin Bosna Valisi Mehmed Vecihi Paşa tarafından yeniden inşa edildiğini belirten Sijamhodzic, caminin yapım tarihiyle ilgili tartışmalar olduğunu, vakıfname üzerinde 1838, cami önünde bulunan taştaki yazılarda ise caminin 1835 yılında inşa edildiğinin görüldüğünü ifade etti.

Sijamhodzic, yapılış tarihinden çok yapımında kullanılan yöntemin ilginç olduğunu söyleyerek cami yapımında tek bir çivi dahi kullanılmamasının son derece önemli ve ilgi çekici olduğunu vurguladı.

Buzim'deki bu tarihi caminin, "Ulusal Anıt" olarak ilan edilmesinin ardından onarım çalışmalarına ağırlık verildiğini kaydeden Sijamhodzic, onarım çalışmalarının ilk aşaması olarak çatının aslına uygun olarak kestane ağacından yapıldığını anlattı.

Ahşap camiler halk tarafından inşa edildi

Osmanlı Devleti'nin Bosna'da görevlendirdiği valiler, daha çok ülkenin merkezine odaklanmış, merkezi bölgelerde camiler inşa etmişti. Merkeze uzak olan Buzim ve civarında ise halk kendi ihtiyaçları doğrultusunda ve kendi imkanlarıyla ahşap camiler inşa etmişti.

Büyük şehirlerde inşa edilen dayanıklı camiler bugüne ulaşsa da bu mütevazi ahşap camilerin büyük çoğunluğu ise tarih boyunca yaşanan savaşlarda ciddi hasarlar görerek yok oldu.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam