reklam
reklam

'Uluslararası toplum İsrail'in yasa dışı eylemlerini durdurmalı'

Eklenme Tarihi: 2 Mayıs 2018, Çarşamba - 11:00   Okunma Sayısı: 135103

MİLANO 

İtalya'nın Milano kentinde hafta sonu düzenlenen 16. Avrupa Filistinliler Konferansı'na katılan Filistin'e Geri Dönüş Merkezi Başkanı Majed Al-Zeer, Avrupa İslam Organizasyonları Federasyonu Başkanı Samir Falah ve Ürdün Ulusal Reform Koalisyonu Milletvekili Dr. Dima Tahboub, AA muhabirine Filistin'deki son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Gazze Şeridi'ne uygulanan gayrimeşru ablukanın kaldırılması ve topraklarından zorla sürülen 5 milyondan fazla Filistinli mültecinin yurtlarına dönüşüne izin verilmesi talebiyle 30 Mart'tan bu yana Gazze-İsrail sınırında düzenlenen barışçıl "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerinin uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararlarına, özellikle 194 nolu karara uygun şekilde yapıldığını söyleyen Al-Zeer, şunları kaydetti:

"Geri dönüş hakkına ilişkin Nekbe'den 6 ay sonra, 11 Aralık 1948'de alınan 194 nolu kararda, '1948 yılında, daha sonra İsrail devleti olarak anılan yerden, evlerinden zor kullanılarak tahliye edilen bütün Filistinli mültecilerin bir an önce geri dönüşünün sağlanması' çağrısında bulunuluyor. Bu gösteriler, uluslararası hukuk çerçevesinde her şekilde kabul gören barışçıl, medeni ve silahsız eylemler. Sınıra yönelik Filistinlilerin yürüyüşü, Filistin meselesinin, Filistinlilerin İsrail'in acımasız politikalarından çektiği acıların arka plana atılması ve medyanın Filistinlilerin çektiklerini görmezden gelmesi sonucunda ortaya çıktı."

Al-Zeer, "İsrail, bölgeye birliklerini gönderip silahsız sivil Filistinlilerin üzerine ateş açıyor. Onlarca Filistinliyi öldürdü, 6 binden fazlasını yaraladı. Bu kesinlikle illegal ve kabul edilemez bir durum. Uluslararası toplumun acilen tepki vermesi ve İsrail'in yasa dışı eylemlerini durdurması gerekiyor." dedi.

"ABD'nin sınırsız desteği İsrail'i daha da vahşileşmesi için teşvik ediyor"

"ABD'nin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararıyla Kudüs'ü İsrail'in sözde başkenti kabul ederek" İsrail'e finansal ve askeri desteğinin yanı sıra politik destek de verdiğini belirten Al-Zeer, "ABD Başkanı Donald Trump'ın bu adımları ve sınırsız desteği, İsrail hükümetine daha ileriye gitmesi, daha vahşileşmesi, daha acımasız politikalar izlemesi ve Filistinlileri öldürmeye devam etmesi için teşvik ediyor. İsrail'in Gazze'de Filistinli sivillere yaptıkları her türlü hukukun üzerinde olduğunu, neyi ne zaman isterse yapabileceğini düşündüğünün çok açık bir göstergesi." diye konuştu.

"Türkiye'nin Filistin'e yönelik tutumu eşsiz"

Türkiye'nin Filistin'e verdiği desteğe de değinen Al-Zeer, duydukları minneti şu ifadelerle anlattı:

"Türkiye'nin Filistin'e ve Filistinliler ile İsrailliler arasındaki soruna yönelik tutumu, gerçekten eşsiz. Filistinliler bu destekten ötürü çok minnettar. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin'le ilgili cesur hareketleri, konuşma ve icraatları ile İsrail politikalarına karşı takındığı tavır, İsrail'e verilen en güçlü tepkilerden biri. İsrail'in bu tavrı dikkate alıp Filistin konusunda ileri gidemeyeceğini anlaması gerek. Bilhassa Türkiye'nin, Filistin'de İslami bakımdan tarihi bir rolü bulunuyor. Türkiye, coğrafi olarak da Ortadoğu bölgesindeki en büyük ülkelerden biri konumunda. Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkiler tarihi, coğrafi, siyasi, kültürel ve sosyal bakımından çok güçlü. Bu bakımdan Türk hükümeti ve Cumhurbaşkanının Gazze'deki kardeşlerimize yönelik politikası, tüm dünyadaki Filistinliler tarafından büyük bir minnettarlıkla karşılanıyor. Çok teşekkür ediyoruz ama aynı zamanda daha fazlasını da talep ediyoruz çünkü Filistin'e olan destek kaybolmuş durumda. Arap ülkeleri iç sorunlar ve çatışmalarla uğraşıyor. Filistinlileri birkaç İslam ülkesi dışında kimse desteklemiyor. Onların arasında da Filistin'i en güçlü şekilde destekleyen ülke Türkiye."

Avrupa İslam Organizasyonları Federasyonu Başkanı Falah da Gazze'deki barışçıl gösterilere yönelik kullanılan şiddet büyük bir sorun olsa da asıl problemin işgal olduğunun altını çizdi.

Falah, "Asıl mesele işgalci devletin ve ordunun işlediği suçların kanunsuzluğu. Medyada dikkat bütün bu yaşananların asıl sebebi olan işgaldense güç kullanımına çekiliyor." ifadelerini kullandı.

"Dünya Filistin'i görmezden geliyor"

Ürdün Ulusal Reform Koalisyonu Milletvekili Dr. Tahboub da Gazze'deki gösterilerin barışçıl şekilde yapıldığının altını çizerek, "Bu insanlar barışçıl şekilde kendi ülkelerinin sınırına yürüyorlar. Ama yine de İsrail onlara karşı şiddet uyguluyor. Bu kesinlikle insanlık dışı bir durum, kesinlikle kınıyoruz. Gazze yaklaşık 12 yıldır abluka altında. Muhtemelen dünya üzerindeki en büyük felaket, en büyük hapishane orası. Yine de dünya sesini çıkarmıyor, görmezden geliyor. Siyonistlere yönelik bu taraflı tutum ve Filistinlilere gelince herkesin susması kesinlikle kabul edilemez." diye konuştu.

 

 

 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam