reklam
reklam

Ayvazoski’nin İstanbul’u

Eklenme Tarihi: 23 Nisan 2018, Pazartesi - 09:00   Okunma Sayısı: 152170

​Geçen sene tüm dünyadaki sanat çevreleri tarafından renkli bir şekilde kutlanan Ayvazovski'nin doğumunun 200. yılı anısına ve aynı zamanda St-Petersburg Rus Müzesinin açılışının 120. yıl kutlamaları çerçevesinde  “Ayvazovski'nin İstanbul’u” performansı  St-Petersburg Rus Müzesi St. Michael Castle (Mihaylovskiy Zamok) salonunda seyirciler ile buluştu. Yunus Emre Enstitüsü, THY ve Türk Telekom desteği ile gerçekleşen, Türkiye ve Rusya arasında dostluk faaliyeti de gören konsere ilgi çok büyük oldu. Konserde Rusya’nın siyasi, sanat ve iş çevrelerinden pek çok önemli kişi de yer aldı. Ayvazovski'nin tabloları günümüz teknolojileri ile buluşturan projenin sanat yönetmenliğini Murat Öneş (Boyut/ONE'S Media) üstlendi, konserini ise dünyaca ünlü besteci-piyanist ve aynı zamanda projenin yöneticisi olan Anjelika Akbar gerçekleştirdi.  Tabloları üzerine bestelediği “Ayvazovski Rapsodi”de kendi özgün müziklerinin yanı sıra; Ayvazovski’nin seyahatleri sırasında duyduğu Osmanlı müziği, Dede Efendi; doğduğu Feodosya’dan çocukluğunda öğrendiği Kırım Tatar temalarını, Ermeni kökeninden dolayı içinde taşıdığı Ermeni ve Kafkasya tınılarını, eğitim aldığı ve yaşadığı St. Petersburg’da dinlediği Rus müziklerini kullandı. Performansta Rusya'dan viyolonsel sanatçısı Danila Popov ve Türkiye’den perküsyon sanatçısı Berkant Çakıcı da Akbar’a eşlik etti.

50 dakika içinde Dünya ve özellikle Rusya müzeleri ve koleksiyonerlerden toplanan toplam 500'e yakın tablonun görüntüleri müziğin, görsel sanatların, teknolojinin, tarihin ve ortam seslerin buluştuğu bu konser Rus dinleyicileri derinden etkiledi. Konserin Ayvazovski’nin sanatına farklı bir boyut kattığını kaydeden dinleyiciler, müziğin, konserin gerçekleştiği Rus Müzesi meşhur Mihaylivski Zamok atmosferi ile buluşunca da unutulmaz dakikaları yaşadıklarını anlattılar.

Moskova'da 2018 yılında şubesi açılan ve projeyi destekleyen Yunus Emre Enstitüsü ile Ayvazovski'nin İstanbul'u projesinin devamını dileyen Anjelika Akbar; "Bu proje kültürel diploması örneği olarak insanları sanat paydasında buluşturduğunu her seferinde çok net görüyoruz" diyerek duygularını dile getirdi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ÇAĞNUR SAKARYA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam