reklam
reklam

Kıdem Tazminatında Yeni Çalışma İşten Ayrılan Sigortalı Kıdem Tazminatı Alabilecek

Eklenme Tarihi: 6 Nisan 2018, Cuma - 09:00   Okunma Sayısı: 139951

İSTANBUL

Kıdem tazminatında  uzun süredir devam eden ve sendikaların tepkisi sebebiyle  bazı düzenlemelerin yapıldığı fon sistemi ile ilgili çalışmalarda yavaş yavaş sona yaklaşılıyor. Sistem yürürlüğe girerse kendi isteğiyle işten ayrılan sigortalılar da kıdem tazminatı alabilecekler.

Bilindiği üzere mevcut kıdem tazminatı sisteminde kendi isteğiyle işten ayrılanlara kıdem tazminatı ödenmiyor. Kıdem tazminatında fon sistemine geçilirse sistemde birçok değişiklik olacak ve sigortalıların kıdem tazminatı konusundaki mağduriyetleri son bulacak. 

Peki yeni tazminat sistemi nasıl olacak? 

Şu an üzerinde çalışmalara devam edilen ve tasarı halinde olan yeni kıdem tazminatı sistemi şu şekilde planlanıyor;

*Kıdem tazminatı için fon oluşturulacak ve sigortalıların tazminatları işverenleri tarafından her ay sigortalıların banka hesaplarına yatırılacak.

*Kendi isteğiyle işten ayrılan sigortalılar da tazminat hakkına kavuşacak.

*Mevcut sistemde kıdem tazminatı için aranan en az 1 yıl çalışmış olma şartı yeni kıdem tazminatı sisteminde aranmayacak.

*Yeni sistemde fona aktarılacak tutar sigortalının brüt kazancı üzerinden belirlenecek. Oranın brüt kazanç üzerinden yüzde kaç oranında yapılacağı henüz net değil. Sigortalının brüt kazancı üzerinden kesilen bu tutarlar sigortalı adına açılmış kıdem tazminatı hesabına aktarılacak. Böylece sigortalı işten ayrıldığında istediği zaman tazminatını almış olabilecek.

*Çalışmalar tamamlanırsa yeni tazminat sisteminin 2018 veya 2019 yıllarında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yeni tazminat sistemi işverenler açısından sıkıntılı bir süreci beraberinde getirecek. Zaten maliyetlerin yüksek olması, vergilerin ve primlerin işverenler üzerinde bir yük oluşturması yeni kıdem tazminatı sisteminin uygulanmasını da zorlaştırmış olacak. Mevcut sistemde kendi isteğiyle işten ayrılan sigortalıya işveren tazminat ödemezken yeni sistem yürürlüğe girince işten ayrılan tüm sigortalılara tazminat ödemiş olacak. Bu da maliyetlerin daha da yükselmesine sebep olacak.

Yürürlükteki Kıdem Tazminatı Sisteminde Tazminat Alabilmek İçin Geçerli Şartlar Neler?

Mevcut tazminat sisteminde sigortalıların kıdem tazminatı alabilmeleri için şu şartları karşılaması gerekiyor;  

*Sigortalının işten ayrılış tarihinden önceki son 1 yıl kesintisiz olarak çalışmış olması, son bir yıl içinde 360 gün olması,

* Kendi isteği ve kusuru dışında işten ayrılmış olması,

*Askerlik sebebiyle işten ayrılmış olması,

* Evlenen kadınların evlenme tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde işten ayrılmış olması,

* Sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılmış olması,

* Zorlayıcı sebepler yüzünden işten ayrılmış olması,

* İşverenin ahlak kurallarına aykırılığı nedeniyle işten ayrılmış olması,

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: FATMA DURU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam