reklam
reklam

Otistik çocuğu olan milletvekili de komisyona katkı sunacak

Eklenme Tarihi: 29 Mart 2018, Perşembe - 12:00   Okunma Sayısı: 139056

TBMM 

21 Mart Down Sendromlular Günü'nün hemen ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, down sendromluotistik bireylerin, öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite yaşayan vatandaşların sorunlarını, ihtiyaçlarını belirleyecek, alınacak önlemleri tespit edecek.

Tecrübesini paylaşacak

14 yaşında otistik bir kızı olan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, hem yaşadıklarını hem de hekimlik birikimini kurulan komisyonda da paylaşacak.

Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Bu durumu yaşayan biri olarak, bu vatandaşların neler yaşandığını biliyorum. Aynı zamanda hekimim, çözümlerin neler olacağı konusunda katkı sunacağımı düşünüyorum. Türkiye'de yaşayan otizmli ve Down sendromlu çocukların, ailelerinin sıkıntı, sorunlarına bir nebze de olsa çözüm bulma konusunda ümitliyim." diye konuştu.

Meclis çatısı altında bu konuya el atılmasını olumlu ve anlamlı bulan Arık, komisyonun kurulması için dört partinin hemfikir olmasının, birlikte konuyu ele almasının, çözüm odaklı çalışma yapmasının önemine işaret etti.

Down sendromu ve otizmin birbirinden farklı olduğuna dikkati çeken Arık, Türkiye'de, yaklaşık 70 bin Down sendromlu, 1 milyon 200'de otizmli bulunduğunu kaydetti.

Down sendromunun nedeninin bilindiği ve gebeliğin 16. haftasında buna teşhis konulabildiğine dikkati çeken Arık, çoğu ailenin hekimle konuştuktan sonra gebeliği sonlandırabildiğini, bu nedenle sayının gittikçe azaldığını anlattı.

Otizmin nedeninin ise belli olmadığını, ürkütücü derecede arttığını dile getiren Arık, 1985'te 2 bin 500 doğumdan biri otizmli doğarken, bugün 68 doğumdan birinin otizmli doğduğunu söyledi.

 

"Özel eğitim öğretmeni eksikliği"

Arık, komisyonun ele alması gereken konuları da sıraladı.

Erken teşhis ve erken teşhisle birlikte yoğun bir eğitimin önemine işaret eden Arık, Down sendromu ve otizmde, özel eğitim öğretmeni ve özel eğitim öğretmeni yetiştirecek öğretim üyesi eksikliği bulunduğunu kaydetti.

Arık, "Hem Down sendromlu hem otizmli bireylerin gerçek anlamda eğitim alıp alamadıkları, veren kişiler kimler, bunların mutlaka ele alınmalı.  Federasyon, dernek, kurumlarla bir araya gelmeli, birlikte yol haritası çizilmeli. " diye konuştu.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam