reklam
reklam

AFAD tecrübesini Kolombiyalı yetkililerle paylaştı

Eklenme Tarihi: 29 Mart 2018, Perşembe - 12:00   Okunma Sayısı: 130955

BOGOTA 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) heyeti, son dönemde Venezuela'dan yoğun göç alanKolombiya'nın davetiyle, bu ülkede yapılan çalışmaları yerinde inceledi ve Türkiye'nin Suriyeli sığınmacı krizindeki tecrübelerini Kolombiyalı yetkililerle paylaştı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Bogota Program Koordinatörlüğünce geçen yıl organize edilen ve Kolombiyalı teknik heyete, Türkiye'nin tecrübelerinin anlatıldığı ziyaretle başlayan temaslar devam ediyor.

Kolombiya'nın davetiyle bu ülkede bulunan AFAD Şanlıurfa İl Müdürü Mahmut Sönmez, AFAD Yazılım Geliştirme Çalışma Grup Başkanı Murat Tosun ve TİKA'nın Kolombiya'daki heyeti bir dizi ziyaret ve çalışma toplantısına katıldı.

Heyetler, siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle ülkelerinden ayrılan yüzbinlerce Venezuelalının göç ettiği Kolombiya'da, sınır geçişlerini yerinde inceledikleri Cucuta ve Maicao'nun yanı sıra Bogota'daki Ulusal Afet ve Risk Yönetimi Birliği (UNGRD) merkezinde Türkiye'nin afet yönetimi konusunda tecrübelerini aktardı.

Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino'da üst düzey isimlerle de toplantı yapan heyet son olarak başkentteki Rosario Üniversitesinde akademisyenlerle bir araya gelerek Türkiye'nin mülteciler konusundaki çalışmalarına ilişkin soruları cevapladı.

AFAD Şanlıurfa İl Müdürü Sönmez, Kolombiya temaslarının ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı Suriyeli sığınmacı krizinin II. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük kitlesel göç hareketi olduğunu hatırlatan Sönmez, 200 binden fazlası kamplarda olmak üzere 3,5 milyonu aşkın Suriyeliyi barındıran Türkiye'nin, bu süreci 7 yıldır başarıyla yönettiğinin altını çizdi.

Çalışmaların, geçen yıl yapılan ziyarette Kolombiyalılarca yerinde görüldüğü ve Türkiye'nin tecrübelerinden bu ülkenin yararlanmak istediğini belirten Sönmez, "Biz de bu konuda 'Türkiye ekolü' diye adlandırabileceğimiz çalışma modelimizi Kolombiyalılara aktardık." dedi.

Sönmez, öncelikle Türkiye'nin Suriye'deki kriz ve göç dalgası başladığında merkezden taşralara nasıl bir yönetim tarzı oluşturduğunu açıkladıklarını kaydederek şunları söyledi:

"Türkiye'ye gelenler sınırdan nasıl kabul ediliyor, nelere dikkat ediyoruz ve bilhassa kayıt sistemimize ilişkin tecrübelerimizi aktardık. Çünkü Kolombiya'da halen kayıt sistemi tam oluşturulmuş değil. Bu konuda gördüğümüz eksiklikleri paylaştık. Kampların nasıl kurulduğuna ve daha sonra nasıl yönetildiğine ilişkin açıklamalarda bulunduk. Türkiye'nin, gerek Birleşmiş Milletler'in birimleri ile gerekse ulusal ve uluslararası STK'larla koordinasyonu nasıl sağladığını anlattık."

Sönmez, sınırdaki incelemelerinde Kolombiyalı yetkililere bilhassa AFAD'ın kullandığı ve biyometrik kayıtların girildiği "GöçNet" gibi yazılımların faydalarının anlatıldığına işaret etti.

Bu yazılımın, Türkiye'nin yıllar içinde edindiği tecrübelerle mükemmel hale getirildiğini belirten Sönmez, Kolombiya tarafının Türk hükümetine talepte bulunması ve talebinin kabul edilmesi durumunda bunun paylaşılabileceğini söyledi.

Devlet Başkanlığında üst düzey isimlerle bir araya gelindi

TİKA ve AFAD heyeti sınırdaki temaslarının ardından başkent Bogota'ya dönerek Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino'da hükümetin üst düzey isimleriyle bir araya geldi.

Sönmez, buradaki toplantıda, sınırda yaptıkları incelemeleri ve gözlemleri yetkililere aktardıklarını belirtti.

Kolombiya'nın, ülkeye kabul edilen Venezuelalıların biyometrik kaydına sahip olmayışının önemli bir eksiklik olduğuna dikkati çeken Sönmez, bu kayıt yöntemiyle sağlanan büyük faydaları ilgililere aktardıklarını ve muhataplarının, Türkiye'nin uyguladığı bu sistemi ilgiyle karşıladığını vurguladı.

UNGRD merkezinde sunum

Türk heyeti, Bogota’daki diğer durağı UNGRD merkezinde de karşılıklı tecrübe paylaşımında bulundu.

Kolombiya'nın AFAD'ı olarak nitelendirilebilecek UNGRD'de sabah başlayan temas ve sunumlarının geç saatlere kadar devam ettiği bilgisini paylaşan Sönmez, buradaki toplantılarda özellikle Türkiye'nin felaketler karşısında nasıl tepki verdiği ve krizlerin nasıl yönetildiğine ilişkin sunum yaptıklarını aktardı.

Sönmez, "Biz AFAD olarak 'sıfırıncı dakikaya hazır olmak' sloganıyla çalışıyoruz. Bu konuda bilişim sistemimizden tutun, depolarımıza, arama kurtarma kapasitemize, personel ve teçhizat vaziyetimize kadar her konuda bir felakete hazırlıklıyız. UNGRD temaslarımızda da bu konuda tecrübelerimizi paylaştık." diye konuştu.

AFAD'ın yazılım altyapısı sayesinde bir felaketin nerede meydana geldiği, nereye kadar etkilediği, kaç kişinin bu bölgede yaşadığı ve nelere ihtiyaç olduğunu 5 dakika içerisinde tam olarak öğrenebildiklerinin altını çizen Sönmez, bu sistemin UNGRD'nin ilgisini çektiğini ifade etti. 

Rosario Üniversitesinde akademisyenlerle toplantı

Oldukça verimli bir çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade eden Sönmez, programın sonunda başkent Bogota'daki Rosario Üniversitesinde akademisyenlerle buluştukları anlattı.

Üniversitede 15 kadar öğretim görevlisine, göç hareketinin yönetiminde Türkiye’nin modelini açıkladıklarını aktaran Sönmez, akademisyenlerin bu konuya yakın ilgi gösterdiğini belirtti.

 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam