reklam
reklam

Veteriner Hekim Kılavuzu’nun sakıncalarının düzeltilmesi hakkındaki imza kampanyası

Eklenme Tarihi: 8 Mart 2018, Perşembe - 11:00   Okunma Sayısı: 135913

İSTANBUL

19.09.2014 tarih ve 35190 sayılı Resmi Gazetede yürürlüğe giren  Veteriner Hekim Reçetesi Talimatı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve 1.1.2018 itibariyle yürürlüğe girmiş olan Veteriner Hekim e-Reçete Talimatı ve Kılavuzu ile yürürlükten kalktı. 

Veteriner Hekim e-Reçete Talimatı ve Kılavuzunun yapılma  amacı ise;  ülkemizde hayvan sağlığı alanında kullanılan reçeteye tabi ilaçların izlenebilirliğini sağlamak, veteriner hekimlerin hayvan sağlığı alanında gerçekleştirdikleri faaliyetleri sonucunda oluşan verileri kullanarak gıda güvenliğini temin etmek, hayvan hastalık ve zararlıları ile etkin bir mücadele gerçekleştirmek. 

Ancak; Veteriner Hekim e-Reçete Talimatı ve Kılavuzu da  veterinerler ve hayvan severlerce  pek çok açıdan eleştiriliyor. 

Kadıköy Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu da , yılbaşında yürürlüğe giren Veteriner Hekim Kılavuzu hakkında  kılavuzda yer alan hükümlerin sakıncalarını anlatarak imza kampanyası başlattı. Grup şu sıralar ise  imza topluyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve 1.1.2018 itibariyle yürürlüğe girmiş olan kılavuz  hakkında Kadıköy Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu'nun bahsettiği sakıncalar   arasında ; her reçete için ayrı ödeme talep edileceğinden, evcil hayvan sahipleri ya da gönüllülerin üzerine mali yük  getirmesi, sokak hayvanlarının klinik tedavilerinin maddi ve ilaç temini sorunları çözülemez noktalara taşınabileceği ,kliniklerde ilaç bulundurulmasının yasaklanması ile muayene sırasında  özelikle de evcil ve sokak hayvanlarına medikal uygulama yapılmasının mümkün olamayacağı da yer alıyor. 

Kadıköy Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu'nun  konuyla ilgili sakıncaları özetle şu şekilde; 

 *Veteriner hekim reçetelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, her hayvanın, onu getiren  kişinin TC kimlik numarası üzerine kaydedilmesi üzerinden tanımlanmıştır. Her kayıtta liste fiyatı üzerinden muayene ücreti ödemesi yapma ve belgelendirme zorunluluğunun getirilmiştir.  Reçete yazılmasını takiben, onay ve ilaç temini süreci, kliniklerde ilaç bulundurulmasının yasaklanıyor oluşu, açık-nöbetçi ve hayvan ilaçları satmak üzere sözleşme yapmış eczanelerin bulunarak ilaçları temin etme üzerinden bir işleyiş planlandığı anlaşılmaktadır.

Bu uygulamanın, öncelikle ve özellikle sahipsiz hayvanların klinik tedavilerine ağır zarar vereceği görülmektedir. 

 

* Getirilen sistem ile sokak hayvanlarının klinik tedavilerinin maddi ve ilaç temini sorunları çözülemez noktalara taşınacaktır.

* Her kayıtta liste fiyatı üzerinden muayene ücreti ödeme ve belgelendirme zorunluluğu sokak hayvanlarına yapılan indirim ve birden fazla sokak hayvanına yapılan özel fiyatlamaları engellenecektir. 

Her reçete için ayrı ödeme talep edileceğinden, evcil hayvan sahipleri ya da gönüllülerin üzerine büyük bir yük getirilmiş olacaktır.

* Kliniklerde ilaç bulundurulmasının yasaklanması ile muayene sırasında hayvana medikal uygulama yapılması mümkün olmayacaktır. 

* Sistemin, hayvanı getiren kişinin sisteme kaydedilmesi sonrasında, bu kişinin kendisi için kullandığı ilaçların da görülebiliyor oluşu Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırıdır.

* İlacın, hayvanı getiren kişinin TC kimlik numarasına yazılması, aynı ilacı hayvan sahibi tarafından da kullanılıyor olması durumunda, reçetelendirilemeyecek ve hayvan ilacı alamayacaktır. 

* Kullanılması gereken ilaç farklı bir türe göre (örneğin büyükbaş) ruhsatlandırılmış ise, e-recete sistemi ilacı bugüne kadar uygulandığı şekilde evcil hayvanlara reçetelendirilmesine izin vermeyecektir. 

* Veteriner hekimlere yönelik e-reçete uygulamasında ev ve sokak hayvanları ile bunlar üzerine çalışmakta olan hekim ve klinikleri kapsamayacak şekilde acil bir düzenlemenin getirilmelidir.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam