reklam
reklam

“Hayatın İçinde Cerebral Palsy”

Eklenme Tarihi: 3 Mart 2018, Cumartesi - 09:00   Okunma Sayısı: 178633

İSTANBUL

CerebralPalsy ile ilgili yeni rehabilitasyon yöntemleri, son gelişmeler, özel eğitim, erken teşhis ve erken müdahale konuları başta olmak üzere Cerebral Palsy hakkında bütün detayların ele alındığı, ana konusu “Hayatın İçinde Cerebral Palsy” olan Prof. Dr. Hıfzı Özcan 7. Uluslararası Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi, 23- 25 Şubat 2018 tarihlerinde Hilton İstanbul Kozyatağı’nda gerçekleşti. 

Cerebral Palsy alanında çalışan uzmanlar tıptaki yeni gelişmeleri ele aldı

Ulusal ve uluslararası camiadan 84 konuşmacı ve 500 katılımcının yer aldığı Prof. Dr. Hıfzı Özcan 7. Uluslararası Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi’nde; aralarında Fransa Clermont Ferrand Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Federico Canavese, İsveç Karolinska Enstitüsü Kadın ve Çocuk Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Noomi Ann Christin Eliasson, Yunanistan Thessaly Üniversitesi Özel Eğitim Departmanından Julia Nisiotou, Belçika’dan Karel Van Isacker ve İspanya Sevilla Üniversitesi Fizyoterapi Bölümü’nden Carmen Suarez’ın bulunduğu birçok önemli konuk Cerebral Palsy alanında yaşanan son gelişmeleri, rehabilitasyon yaklaşım ve yöntemlerini aktardı.

“Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı sadece bireylere değil, bilime de katkıda bulunuyor”

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın ülkemizde Cerebral Palsy’li bireylere ve ailelerine verdiği desteklerin yanı sıra, Cerebral Palsy alanındaki akademik ve bilimsel çalışmaların da öncüsü olduklarını ifade den Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurul Başkanı Prof. Dr. İpek Akman, Vakıf olarak bu yıl yedincisini düzenledikleri Prof. Dr. Hıfzı Özcan Uluslararası Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi’nin alana önemli katkılar yapacağını belirtti. Akman, Kongrenin açılışında gerçekleştirdiği konuşmada “Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı sadece bireylere değil, bilime de katkıda bulunuyor. Başkanlık görevini yürüttüğüm Akademik Kurul’un çalışmaları ve yayınları, her yıl düzenlediğimiz ve katılımcıların katkılarıyla anlam kazanan bu kongre; Cerebral Palsy alanında çalışan uzmanlara, bu alanda çalışmak ve hizmet vermek isteyen öğrencilere ışık tutuyor. Kongremizin bu yılki temasını ‘Hayatın İçinde Cerebral Palsy’ olarak belirledik. Kongremiz süresince, yurt içinden ve yurt dışından birçok değerli bilim insanı; bu tema eşliğinde Cerebral Palsy alanındaki gelişmeleri, tedavi, yöntem ve süreçlerini paylaşmak üzere aramızda olacak. Nörolojik hastalıklar, rehabilitasyon ve özel eğitimdeki son gelişmelerin aktarılacağı bilimsel programın yanı sıra, ailelerimizin merak ettiği konuları içeren panel ve konferansların yer alacağı bir aile oturumu gerçekleştireceğiz. 

Daha sonra kürsüye Altan Edis’i davet ederek konuşmasına son verdi.
Altan Edis konuşmasına Prof. Dr. Hıfzı Özcan ‘ın  bir kitaptan bir kaç sözü ile başladı.
“9 Eylül 1972 Türk Spastik Çocuklar Derneğini kurduk. Adres Kadıköy Halitağa caddesi No:30 4 katlı apartmanın 2. Katı. Sokağa bakan pencerenin altına uzaman gri saç levha üzerine kırmızı harflerle yazılmış Türk Spastik Çocuklar Derneği yazısını astık.”
Bir gönül insanı olarak tanıttığı Prof. Dr. Hıfzı Özcan  ve yanındaki birkaç dostu ile beraber kurduğu bu güzel dernek yarım asırdır hayatta olduğunu ve 20.000 dan fazla kişinin bu 

Dernek sayesinde bir şeyler başardığını ifade etti. Konuşmasını sonlandırırken başka bir gönül insanı ve sivil toplumun gelişmesine çok önem veren İbrahim Betil ile bizleri başbaşa bıraktı.
İbrahim Betil ilk olarak Türkiye’nin Ülkeler arasındaki bazı istatistik oranlardan bahsetti ve TSÇD’ nin öneminden bahsetti. Kendisinde kurucusu olduğu ”Sen de Gelderneğinden bahsetti. Geçici ardımlar değil kalıcı yardım faaliyetleri yapan bu dernek  dünya da birçok ülkeye ve insan umut olmuş yaşama desteği sunmuştur. Çocuklara hep büyüyünce ne olacaksın diye sorarız halbuki soruların değişmesi büyüyünce ne yapacaksın sorusunun sorulması daha doğru olacaktır. Türkiye de sivil toplum kuruluşlarına verilen önemin az olduğunu ve insanların birbirlerine yardım etme konusunda zayıf olduğunu söyledi. Biz yaptığımız projeleri 7 yılda  350 milyon insanın yaşamında fark yarattık dedi. Ve konuşmasına onların mutluluklarını anlatan bir video ile son verdi.
Kürsüde CEREBRAL PALSY ve Kortikal malformasyonlarda güncel gelişmeler  ile bilgi veren İpek Akman ve  Prof. Dr. Zuhal Yapıcı (İstanbul Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretin Üyesi, Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Başkanı) bu çocukların hastalıklarını tıbbi terimlerle anlatan Zuhal Yapıcı her nörolojik sorunun CP olmadığını söyledi. CP de güncel gelişmeler de dünya ilerliyor ama biz neredeyiz diyen Zuhal Yapıca bu hastalığa riski olanların erken doğan Prematüre bebeklerde daha yüksek olduğunu söyledi. CP nedenler oksijensiz kalama ,anne karnında enfeksiyonlar, erken doğum, beyindeki oksijensizliğe bağlı bölgesel hasar, genetik nedenler en ön sırada yer aldığını söyledi. Anlıyoruz ki çeşitli nedenlerle az gelişmiş ve çok gelişmiş ülkelerdeki CP oranları aynı görülmektedir diyerek konuşmasına son verdi.
Uzm. Birgül U. Bayoğlu  Çocuk Gelişimi ve Psikolojisi  - Riskli bebek ve Erken Müdahale hakkında bilgilendirmede bulundu. Riskli bebeklerin anne karsında başlayarak anneden ,gebelikten veya yeni doğan sürecinde oluşan olumsuzluklar  nedenleri ile oluşabileceğini söyledi. Riskler doğduktan sonrada azalmadığını süt dönemi 0-2 yaşa ve çocukluk dönemi 3-6 yaş arasında riskleri taşıdığını belirtti. Ama konusu olan süt döneminden bahsetti. Her şeyden önce anne ve babaların çocuklarını takip etmeleri gerekli dedi. Hem sosyal ve uyumsan alan fiziksel özelliklerinin yaşına göre uygunluğunun muhakkak kontrol edilmesini söyledi. Ebeveynleri değerlendiren bir dal olan Pikoladan bahsetti. Kadınları annelik konusunda bilgilendirmek lazım dedi. Çocukların ev ortamının koşullara uygun olması gerektiğini söyledi. Çocuğun sağlıklı doğup ebeveyne becerilerinin olmaması yüzünde o bebeği riskli bebek grubuna sokabileceğinden bahsetti. Ebeveyn farkındalığının üzerinde duran Birgül Bayoğlu erken farkındalığın bir kez daha belirtti. Çocukların düzenli kontrollerinin yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Riskli bebeklerde Fizyoterapi konusunu anlatan Mintaze Kerem Günel fizyoterapistlerin motor gelişiminin desteklediğini söyledi. Çocuklarınızın fizyolojik açıdan bir problemi var mı yok mu diye anlamak  için gözlem yapmak gerekiyor. Gözlemle, Dinle ve Hisset olarak 3 şekilde takip ediyoruz diyen M.Kerem Günel bizler bu çocukları Nörofiziksel olarak değerlendiren fizyoterapistleriz, dedi.

Ailelerin bu süreçte çocuklarının yanında olmaları gerektiğini söylüyoruz. Bununla ilgili ailelere bilgilendirme yapıyoruz, dedi. Bu süreçte çocuklarınıza masaj yada dokunmanın faydalı olduğunu söylerdi. İnternette bunlarla ilgili pdflerin olduğunu belirterek konuşmasına son verdi.

Riskli bebek ve ailelerinin Psikososyal sorunlarını ele alan Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu ruhsal perspektiften yaklaşımlarını anlattı. Çocuklarının durumlarını kabullenmek bu durumda önemli. Birçok aile bu durumu reddediyor ve kaçıyor. Halbuki kabullense ve tedavi edilse belki daha iyi olacak. İnkar etmek ebeveynlerinde bu durumda çok karşılaşılan bir durum olduğunu belirtti. Annelerin bu duruma daha dayanıklı ama babaların bu durumdan daha kabullenmekte zorlandığını belirtti. Hatta bu tarz vakalarda boşanmalarında çok olduğunu söyledi. Söz isteyip alan bir eğitimci
Amin Maalauf’un Afrikalı Leo adlı kitanbındaki bir sözden bahsetti. ”Felaketler karşısında Kadınlar eğilir ,erkekler kırıl.” Aslında konuyu en iyi anlatan cümleydi bu. Bu cümle ile konuşmasına son veren Karabekiroğlu, herkese teşekkür etti.
Günlük yaşam içinde CP birçok şeyi etkiliyor Uyku Problemleri ile ilgili Murat Aksu, Beslenme problemleri ile ilgili Fatma Esen Aydınlı, Üriner problemler ile ilgili Mehmet Cenk Gürbüz, Ağrı sorunları ile ilgilide Ümit Dinçer bizlere bilgi verdi.
Yankı Yazgan Motor sisteminin gelişimi ve dikkat öğernme konusunda bizleri bilgilendirdi.

Cerebral Palsy’de iletişimin öneminin büyüklüğünü programın başından beri anlatan birçok doktor gibi son panelde de buna yer verildi. Ayşe Rodopman Armani Ahmet Ataş, Pelin Piştav Akmeşe, Pınar Aydın  Bülent Elbasan ve CARMEN Suarez  konuşmalarını yaptılar. Konuşmacılara katılım sertifikaları heyiye dildi ve program sonlandırıldı.
CP nin biz insanlar için öneminin büyük olduğunu aslında CP nin bir beyin felci olduğunu da düşünürsek aslında her an CP riski taşıdığımızı bilmemiz, bilinçlenmemiz ve bilgilendirmemiz gerekmektedir.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam