reklam
reklam

Beşir Derneği Gönül köprüsünden yardımlara hız kesmeden devam

Eklenme Tarihi: 2 Mart 2018, Cuma - 10:00   Okunma Sayısı: 248217

İSTANBUL

Ana hizmet kolları gıda, giyim, yakacak, eğitim, sağlık yardımları, doğal afetler sonrası oluşacak mağduriyetler, sosyal ve kültürel faaliyetler olan Beşir Derneği 2017 yılında gerçekleşen yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerini basın toplantısında değerlendirdi. Beşir Derneği Genel Başkanı Cevdet Şanlı yurtiçi faaliyetler, derneklerin denetimi, şeffaflığı ve insani yardım ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu

‘Kamu Yararına Çalışan Dernek’ statüsünde uluslararası insani yardım organizasyonları gerçekleştiren Beşir Derneği, 2017 yılında yurtiçinde ve yurtdışında 10 milyona yakın insanın yardımına koştu. Yardımların finansmanını tamamen bağışçılarından elde ettiği yardımlardan sağlayan Beşir Derneği, bağışların toplanmasından ihtiyaç sahibine ulaştırılmasına kadar izlediği etik ve şeffaf yönetim tarzı ile öne çıkan bir STK.

Gıda, giyim, yakacak, battaniye, temizlik malzemesi, sağlık ürünleri, ilaç, eğitim gereçleri gibi ayni yardımların yanı sıra fitre, zekât, burs gibi nakdi yardımlarda da bulunan dernek; vekâleten kurban kesimi, sıcak yemek dağıtımları, iftar sofraları, kan bağışı, madde bağımlılığıyla mücadele gibi pek çok alanda kamu yararına çalışmalar yürütüyor.

İhtiyaç sahiplerinin sosyal araştırmasının tamamlandıktan sonra kendilerine çıkarılan kart ile alışveriş yapabildikleri paylaşım noktalarından, Bir Damla Bin Umut adlı, Kızılay ile yürütülen kan bağışı projesine, Suriyeli muhacirler için kurulan kamplardan su kıtlığı çeken sahra altı ülkelerdeki su kuyularına kadar birçok projeden bahseden Beşir Derneği Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cevdet Şanlı bu yoğun gündemi organize ederken vakıf medeniyetinden gelen tecrübeden güç aldıklarını ifade ediyor.

Toplantıda Beşir Derneği’nin misyonunu alan el ile veren el arasındaki köprü olarak tanımlayan Şanlı, “gerçekleştirdiğimiz tüm projelerde tarihimizdeki sadaka taşlarından esinleniyoruz. Dayanışma ve mazluma yardım şuuruyla ortaya çıkan bu anlayışta bağışçı kime bağış yaptığını, ihtiyaç sahibi ise kimin yardım ettiğini bilmiyor. İşte Beşir Derneği olarak bizim görevimiz bize emanet edileni hakkıyla yerine ulaştırmak. Emaneti yerine ulaştırırken dahi israftan kaçınmak adına Türkiye’nin 12 bölgesinde lojistik deposu kurduk. Çünkü, 1 TL yardım yerine ulaştığında 9 TL’ye mal oluyorsa bu da bir israftır” dedi.

Bunların yanı sıra Suriye’deki savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan muhacirler için gerçekleştirilen çalışmaları değerlendiren Genel Başkan Yrd. Doç. Dr. Cevdet Şanlı, “İdlib, Halep, Etarip, Cerablus, Eriha, Hama bölgelerindeki kamplarda yaşam mücadelesi veren savaş mağduru 2 milyon 743 bin 600 kişiye toplam 4,5 milyon kap sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdik. 21 bin kişilik sıcak yemek üretim kapasiteli aşevinde her gün yemek çıkarmaya devam ediyoruz. Kilis ve Reyhanlı’da bulunan 200 bin ekmek üretim kapasiteli fırınlarımızda ise 2017 yılında ihtiyaç sahipleri için 19 milyon ekmek üretildi. Suriye’de yaşayan savaş mağduru 4 milyon 995 bin 85 mazluma günlük pita tipi ekmek yardımında bulunuyoruz” dedi. Zeytin Dalı operasyonu ile başlayan süreç nedeniyle, ek olarak 1000 adet çadır ve mobil aş evi sürekli hazırda bekletiliyor.

‘81 İLDE 246 TEMSİLCİLİK’

İhtiyaç sahiplerinin sipariş usulüyle yardım talebinde bulunduğu yeni bir yardım modeli geliştiren Beşir Derneği, Türkiye’nin 81 ilinde 246 temsilcilikle yaygın bir hizmet ağına sahipken yurtdışında da 50’den fazla ülkede su kuyularından kurban organizasyonlarına, yetimhane ve çadırkent projelerinden yardım tırlarına varana kadar milyonlarca mazlum insana yardım elini uzatıyor.

Beşir Derneği bu kapsamda 2017 yılında Türkiye’de toplam 541 bin 332 kişiye, yurtdışında da 800 bin 546 kişiye gıda, giyim, yakacak, battaniye, temizlik malzemesi, sağlık ürünleri, ilaç, eğitim gereçleri, fitre, zekât, burs gibi ayni ve nakdi yardımlarda bulundu.

‘15 TEMMUZ’DA MEYDANLARDAYDIK’

‘Milli İrade Nöbetindeyiz Şimdi ve Daima’ diyerek 15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak adına Türkiye’nin 81 ilinde meydanlardaydık. Beşir Derneği olarak milyonlarca vatandaşımızla beraber nöbet tuttuk ve vatandaşlarımıza sıcak yemek, tatlı, su, meyve suyu, çay, kahve gibi ikramlarda bulunduk.

Kandil, bayram gibi dini ve milli özel günlerde de 81 ilde, yüzlerce meydanda milyonlarca vatandaşımıza kandil simidi, aşure, helva, limonata, tatlı ikramlarında bulunan Beşir Derneği, ecdadımızdan miras kalan geleneklerin yaşatılmasına katkı sağlıyor.

‘100’DEN FAZLA SU KUYUSU, BİNLERCE CAN’

Beşir Derneği 2017 yılında 14 adet Arakan’da, 45 adet Afganistan’da, 19 adet Çad’ta, 22 adet Kamerun’da olmak üzere toplam 100 adet su kuyusunu hizmete sundu. 1 adet büyük motorlu su kuyusunu ise Somali’de hizmete sunan dernek, toplamda 70 bin kişinin temiz içme suyuna kavuşmasını sağladı.

Tüm bu yardımlarla 2017 yılında toplamda 9 milyon 80 bin 563 kişiye ulaşan Beşir Derneği yurtiçinde ve yurtdışında insani yardım adına yeni projeler gerçekleştirmeye devam ediyor.

‘AMACIMIZ DAĞITIM DEĞİL, YARDIM YAPMAK’

Beşir Derneği, birçok farklı alanda sürekli yeni yardım kampanyaları başlatarak, tüm çalışmalarını bağışçılarının kullandığı SMS ve bağışlar ile sürdürüyor. Derneğin dikkat çeken en önemli farkı ise dağıtım değil yardım yapmaya özen göstermesi. Bu konuyu, “Dağıtım, mevcut yardım malzemesini götürüp dağıtmak suretiyle gerçekleştirilen bir yardım organizasyonudur. Bu sistemin insanın ihtiyacını ne kadar karşıladığını inceledik. Gördük ki kişiye ihtiyacı olmayan yardım kalemleri, dağıtım kapsamında götürülebiliyor. Bu durum hem büyük bir kaynak israfına sebep oluyor hem de acil çözülmesi gereken ihtiyaca cevap vermiyor. Beşir Derneği olarak kişinin ihtiyacı neyse o tespit edildikten sonra her ay, kişiden neye ihtiyacı olduğunu sipariş alır gibi öğreniyor ve kişiye özel yardım paketi hazırlıyoruz.” sözleriyle açıklayan Beşir Derneği Genel Müdürü Cevdet Şanlı, “Etik, şeffaf ve insani değerlere saygılı bir şekilde, atalarımızdan gelen vakıf mirasının sorumluluğunu üstleniyoruz. Bu bizim dünyaya ve insanlığa karşı sorumluluğumuzdur” dedi.

‘YETİMLİK MESELESİNE BAKIŞ VE FİLM PROJESİ’

Antalya Uluslararası Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan ve Boğaziçi Film Festivali’nde gösterime giren Aida Begic yönetmenliğindeki ‘Bırakma Beni' filminin yapımcılığını Beşir Derneği üstleniyor. Bu fikrin nasıl ortaya çıktığını ve ‘yetimlik’ konusuna verdikleri önemi ‘’Suriyeli mültecilere 7 yıldır yardım ulaştırıyoruz. Bu halkın içinde, sayıları tam belli olmamakla birlikte 70 bin ile 100 bin arasında yetim çocuk var. Biz bu çalışmaları yaparken bu çocukların yaşadığı travmanın, savaş psikolojisinin yıllar geçmiş olmasına rağmen hala canlı kalmış olduğunu gözlemledik. Çocuklara bu psikolojik yıpranmışlığı, travmayı nasıl unuttururuz, nasıl onları Türkiye'deki hayata adapte edebiliriz düşüncesinden hareketle bir proje ekibi oluşturduk. Önerilen projelerden bir tanesi çocuklara drama ve sahne sanatları eğitimi vermekti. Kamplarda başladığımız bu küçük çaplı projeden yola çıkarak ‘yetimlik' kavramını en iyi anlatabileceğimiz yöntem olarak sinema fikri kendiliğinden ortaya çıktı. Yaptığımız film ile ‘yetimlik’ kavramının aslında ne olduğunu dünyanın her yerinde anlatma imkanına kavuştuk.” sözleriyle açıklayan Cevdet Şanlı ‘yetimlik’ kavramına verdikleri önemin altını çiziyor.

Bu film projesine özel kampanya oluşturan Beşir Derneği, film için gerekli olan bütçeyi yalnızca film çekimi için toplanan bağışlarla karşıladı. Her projede olduğu gibi, yalnızca filme destek olmak isteyenlerin gönderdiği bağışlar kullanıldı. Filmin vizyona girmesinden sonra ki gelirlerin tamamı yine yetim çocukların yararına kullanılacak.

‘ARAKAN’DA 1000 AİLELİK KAMP ALANI’

2017 yılının Ramazan, Kurban dönemlerinde ve son saldırıların yaşanmasından bu yana 39 bin 375 Arakanlı savaş mağduruna bir ailenin en az 1 ay boyunca faydalanabileceği bakliyat, yağ, un, tuz, salça gibi temel gıda malzemeleri, sağlık taraması, giyecek, çocuk bezi, çocuk maması, ilaç ve kurban eti yardımlarında bulunuldu. Halen Arakan yardımlarına devam etmekte olan Beşir Derneği, 2017’de planladığı 1000 ailelik kamp alanı projesi için harekete geçti.

İçerisinde okul, sağlık ocağı, aşevi, mescit, tuvalet, banyo ve ihtiyacı karşılayacak kadar su kuyusu bulunan 1000 ailelik kamp alanı kurma projesini de 2017 yılında hazırladı. Proje, Bangladeş yönetiminden beklenen izinler alındığında uygulamaya konulacak.

T.C Sağlık Bakanlığı’nın Ukhiya’ya bağlı Balukhali bölgesinde kuracağı hastanede 100 kişilik hasta ve personel için aşevi açıyoruz. Haftanın her günü 3 öğün yemek hizmeti verecek olan aşevimizde hastalar için doktor tarafından belirlenen özel menüye göre yemek verilecek.

Ayrıca Arakanlıların kaldığı Bangladeş’teki kamplarda her biri en az 150 m derinlikte olacak şekilde 50 adet su kuyusu projesine de 2017’de başlayan Beşir Derneği, 2012’den bu yana Arakanlılar’a yönelik yardımlarda bulunuyor.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam