reklam
reklam

4. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması

Eklenme Tarihi: 24 Şubat 2018, Cumartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 158053

İSTANBUL

2010 yılında hizmete giren ve kurulduğu günden itibaren “Alemlere Rahmet” olarak gönderilen Hz. Peygamber (sas)’in daha iyi anlaşılması, tanınması, kavranması adına çalışmalarını aralıksız sürdüren Siyer Vakfı’nın, Hz. Peygamber  (sas)’e ithaf ettiği ve gelenekselleştirdiği Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın dördüncüsü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. 175 film ve 164 senaryo olmak üzere 339 eserin katılımı oldu. 

Metin Çakar’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programı Cemil Nazlı sundu. 

Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya, açılış konuşmasında vakıf olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa film yarışmasının amacı ve hedefleri ve 4. yıl ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Kaya, sözlerini söyle sürdürdü: 

Hz. Peygamber’in (sas) daha iyi tanınması, anlaşılması ve kutlu mesajlarının sinema diliyle de bugünün dünyasına taşınması gayesi ile 2014 yılında başlattığımız Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışmamız her geçen sene çıtasını yükselterek devam ediyor.

Sinemaya İslami bir bakış kazandırmak, Müslümanca düşünen ve hareket eden yönetmen, senarist, eleştirmenlerin sayılarının artması gayesiyle kurduğumuz Hassan b. Sabit Sinema Akademimiz bu sene de yönetmenlik, senaryo yazarlığı, kurgu montaj atölyeleri ile eğitime devam edecek.

Geceye katılan Siyer Vakfı kurucusu Muhammed Emin Yıldırım selamlama konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet edildi.

Konuşmalarında şunları aktardı:

Cahiliyeyi aratmayan karanlık bir zamanda yaşadığımızı itiraf ediyoruz. Aslında Cahiliye hayatı; Allah ile hayat arasındaki bağı koparıyor. Bugün modern hayatı hayat felsefesi olan zihniyet Allah ile hayatı kopartıyor. Böyle olduğu zaman hayat anlamsızlaşıyor. Bugün bu bağları kopardığımız için Nebevi ufuk ile bakamıyoruz.  Nebevi ufka doğru yürümekle mükellefiz. Bunu karanlığa kızarak yapamayız. Şerre küfrederek yapamayız. Bunu yaptığımız işin hakkını vermekle yaparız.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’da Törene Katıldı

Yıldırım’ın konuşmasının ardından, Sayın Numan Kurtulmuş sahneye davet edildi.

Yarışmaya desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’a Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya tarafından plaket takdim edildi. 

Konuşmalarında şunları aktardı:

Bu güzel gecede bizleri bir araya getiren Allah'a hamdolsun. Güzel bir proje, 4 yıldır takip ettiğim bir proje. İnsanın yaşadığı her yerde maruf bir proje olur.

Sizinle iki konuyu paylaşmak isterim:

1.    Esas itibariyle bu topraklarda son iki asırdır devam eden mücadelemizin ana ekseni mili kültürel bağımsızlık mücadelesidir. Ne yazık ki en azından iki asırdır mücadelemizin mazereti olarak kendi köklerimize olan bağlılığı olarak görülmüştür. Kişiler değişmiştir, gündemler değişmiştir ama mücadelenin ana miğferi hiç değişmemiştir. Köklerimizle yeniden buluşmak, medeniyetimizi bugünün anlayışıyla yeniden oluşturmak bu yüzden sanatın her alanına önem vermek ve bunu bir araç olarak kullanmak zorundayız. Eğer yetkinliğimizi bu alanlarda ortaya koyamazsak ekonomik olarak da yetkinliğimizi ortaya koyamayız. İslam ülkelerine baktığımızda o kadar çok petrolleri olmasına rağmen ekonomik bağımsızlıklarını elde edememesinin sebebi kendi milli, kültürel etkenleri ortaya koyamamalarıdır.

2.    Yarışmasının konusudur. Hz. Peygamberi sevmek sadece kuru bir sözden ibaret değildir. Peygamberi sevmek Onun hayatını örnek almakla mümkündür. Hayatımızın onun hayatıyla anlamlandırmakla mümkündür. Hz. Peygamber sadece kitaplara hapsedilen bir şahsiyet olarak anlatılamaz. Efendimizin(sas) kimliğiyle hayatın içerisinde göstermek zorundayız. Aile reisi olarak, sanata karşı iltifatını göstererek, savaş stratejisini göstererek, uluslararası bir sistemde adil bir sistemi oluşturan bir lider olarak göstermemiz gerekiyor. Onu yaşayan kuran olarak yeni nesillerle akatarmak gerekiyor. Bunu sadece sözlerle değil, sinemayla da aktarmak gerekiyor.

Kurtulmuş’un konuşmasının ardından, senaryo kategorisi jüri heyeti sahneye davet edildi ve katkılarından dolayı teşekkür edilerek, Yapımcı-Yönetmen Nazif Tunç tarafından gecenin anısına plaket takdim edildi. Senaryo jüri heyeti adına konuşma yapan Prof. Dr. İskender Pala şunları söyledi:

Her bir seneryo çok güzeldi. Okurken de seçmeye çalışırken de çok zorlandık. Oraya (Efendimize -sas- doğru) eli boş gidilmez. Bu eserler oraya götürülecek en güzel hediyelerdir.

Bu Yılın Onur Konuğu Naci el-Ali

Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışmasının Ödül törenlerinin bir geleneği bu yılda devam etti. Bu yılın onur konuğu Filistin mücadelesinin sembolü “Hanzala” karakterinin babası Naci el-Ali. Naci el-Ali adına hazırlanan tanıtım filminin ardından onuruna verilen plaketi almak üzere Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa sahneye davet edildi. Büyükelçi konuşmasında şunları söyledi:

Davetiniz için teşekkür ediyorum. Yine aynı şekilde Naci el Ali'yi burada andığınız için teşekkür ediyorum. Naci el Ali'yi ödüllendirmekle bütün bir Filistin'i ödüllendirdiğinizi düşünüyorum. Bu Filistinli sanatkâr Filistin'in çektiği zulmü tüm dünyaya aktarmaya çalışmıştır. 30 yıl önce hayatını kaybeden sanatkarı halen arıyoruz. Kendisi her ne kadar 30 yıl önce vefat etse de halen aramızda sırtını dönmüş Hanzala karakteri ile yaşıyor. Naci el Ali büyük bir kahraman, büyük bir devrimcidir. Devrimci olmak illa elinde bir silah olmak değildir. Bir sanatkarın elindeki fırça, bir yazarın elindeki kalem olması bir devrimciliktir. Bu hedef gerçekleşene kadar da bu devrimcilik devam edecektir. Sevgili kardeşlerim biz bu programı yapıyoruz ama İsrail şuna halen zulmüne devam ediyor. Diğer bir saldırı da Amerikan cephesinden geliyor. Kudüs'le ilgili olan karar bunun tek bir yönüdür, nihai yönü değildir. Burada çok tehlikeli bir proje var. Bunun arkasında Amerika var. Biz onlara karşı şu cevabı veriyoruz: Hayır. Etraftaki herkes beyaz bayrak çekse de biz Filistinliler olarak beyaz bayrak çekmeyeceğiz. Biz Filistin halkı olarak Filistin davamızdan; Kudüs'ü, Mescidi Aksayı savunmaktan kesinlikle geri durmayacağız. Bu toprakları kıyamete kadar savunmaya devam ediyoruz. Size tekrardan teşekkür ediyorum

Konuşmasının ardından kendisine onur konuğu adına kendisine takdim edilen plaketi TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in elinden aldı. Geceye katılarak onur konuğu ödülünü takdim eden TRT Genel Müdürü Eren’de konuşmasında şunları söyledi:

Naci el Ali 10 yaşında bir çocuğu çizdiği için şehid edildi. Yaptığınız bu işin ne kadar önemli olduğunu buradan çıkartabilirsiniz. Öyle bir 10 yaşında çocuk çizdi ki dünya yankılandı. Bu organizasyonun da buna vesile olmasını temenni ediyorum.

Konuşmaların ardından bu sene 30’a yakın ülkeden yarışmaya katılan senaryo, animasyon ve kısa film dalında toplam 339 eser arasından finalist olan 20 eser sahibi senarist ve yönetmen sahneye davet edilerek kendilerine gösterdikleri başarı ve emekleri için verilen plaketlerinin takdiminin ardından ödül törenine geçildi.

Sayın Eren’in konuşmasının ardından tüm jüri üyeleri sahneye davet edilerek katkılarından dolayı teşekkür edilip, gecenin anısına birer plaket takdim edildi. Jüri heyeti adına İngiltere’den katılan Ovidio Abdüllatif Salazar bir selamlama konuşması yaptı. 

Salazar konuşmasında şunları söyledi:

Bu vesile ile O'nun (sas) muhteşem özellikleri hem görmek, hem göstermek, hem de O'nun (sas) aydığıyla aydınlanma imkanı bulduk. Bütün jüri üyeleri olarak hepimiz yüksek standartlarda gelen eserlerden etkilendik. En Güzel'in (sas) sözlerinin en iyi şekilde yansıması için bu güzel bir vesile oldu. Bu zor zamanlarda alemlere rahmet olarak efendimizi (sas) hatırlamak ve hatırlatmak üzere bu çalışmalar yapıldı. Son olarak bütün katılımcıları hem tebrik hem de teşvik ediyoruz.

Yarışmanın senaryo kategorisinde teşvik ödülü, “Zilli Top” isimli senaryosu ile Sema Nur Bektaş’a verildi. Yarışmacımız ödülünü Jüri Üyemiz Yıldız Ramazanoglu'ndan aldı.

Senaryo kategorisi üçüncülük ödülü “Rüya” isimli senaryosu ile Abdurrahman Badece’ye verildi. Yarışmacımız ödülünü Jüri üyemiz Ahmet Mercan’dan aldı.

Senaryo kategorisi ikincilik ödülü “Can Kuşu” isimli senaryosu ile Abdullah Şahin’e verildi. Yarışmacımız ödülünü Eyüpsultan Kaymakamı Abdulah Dölek'in elinden aldı.

Bu sene ilk defa açılan kategorilerden animasyon özel ödülünü “İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... ve İlkbahar” isimli filmi ile Hamza Uysal kazandı. Yarışmacı ödülünü Juri Üyemiz Şafak Tavkul’dan aldı.

Yarışmanın Siyer Vakfı Özel Ödülünü “Kum” adlı kısa filmiyle yönetmen Akif Karaosmanoğlu kazandı. Ödülünü Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya’nın elinden aldı.

Yarışmanın Jüri Özel Ödülünü “Bakıt” adlı kısa filmiyle Kırgızistan’dan katılan Yönetmen Meerim Dogdurbekova aldı. Dogdurbekova ödülünü jüri üyesi Bahadır Yenişehirlioğlu’nun elinden aldı.

Yarışmanın Mansiyon Ödülünü “Yönetmen&Öğretmen” adlı kısa filmiyle Yönetmen Ömer Dişbudak aldı. Ömer Dişbudak’a ödülü Benar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Arif Kaman tarafından verildi.

Yarışmanın Sponsorluk Özel Ödülünü “Sinema Aşığı” adlı kısa filmiyle Yönetmen Askar Nurakun Uulu aldı. Askar Nurakun Uulu’ya ödülü Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Daire Başkanı Enver Arslan tarafından verildi.

3.lük ödülü “Ev” filminin

Yarışmanın 3.lük ödülünü takdim etmek üzere Muhammed Mursi dönemi Mısır Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud vermek üzere sahneye davet edildi.

Eski Mısır Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud bir konuşma yaptı:

Size 4 tane mesaj vermek istiyorum.

İlk mesajım başta filmleriyle senaryolarıyla, katılımcılara: Hiçbiriniz bu yarışmada kaybetmediniz Efendimizin adına çalışma yaparak kazandınız.

İkinci mesajımı buraya destek olan sanatçılara, sinemacılara; bu çalışmaya destek vererek çok güzel bir duruş sergiliyorsunuz.

Üçüncü mesajımı da sinema konusunda bu işi kısıtlayan İslam devletlerine: Bu çalışmalara destekleyip bu işi geliştirmelisiniz. Eskiden komünistler şunu derler "bir tane film yüzbinlerce kelimeden daha iyidir". Ben ise şunu diyorum "Efendimizin (sas) adına yapılacak bir film yüzbinlerce hutbeden daha iyidir."

Dördüncü mesajım ise iş adamlarına ve büyük patronlara söylüyorum. Siz de malınızla bu güzel işlere destek olun ki Allah da size bunun karşılığını fazlasıyla verecektir. İslam'ın bütün güzelliğini, imanın kardeşliğini bütün dünyaya duyurmak için hep beraber çalışmamız ve ayağa kalkmamız gerekiyor.

 Ödüle layık görülen kısa film, yönetmenliğini Saltanat Zarnaeva’nın yaptığı “Ev” oldu.

2.lik ödülü “Derin” filminin

Yarışmanın 2.lik Ödülünü “Derin” adlı kısa filmiyle Kazak Yönetmen Rakymzhan Kaldykoz aldı. Kaldykoz’a ödülü Ak Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç tarafından verildi.

1.lik ödülü “12 Saat” filmine

Tek mekan dezavantajına rağmen güçlü bir sinematografi ve yüreğimize dokunan evrensel bir mesele olan büyüklerimize karşı vazifelerimizi bize tekrar başarı ile hatırlatan öyküsüyle yönetmen Ercan Selim Öngöz’ün “12 Saat” isimli kısa filmi bu yılın birincilik ödülüne layık görüldü. Öngöz, ödülünü Siyer Vakfı Kurucusu Sayın Muhammed Emin Yıldırım’ın elinden aldı.

Muhammed Emin Yıldırım konuşmasında şunları söyledi:

Gönül arzuluyor ki daha da güzelleri olsun. Nolur bu işe daha çok önem verin. Senaryolarla filmlerle daha farklı bir biçimde destek olun. Gelecek sene temayı biraz daha daraltmak istiyoruz. Buradan da ilan edeceğim. İslam toplumunun temel bir problemi var. İstiyoruz ki bu problemi Peygamberimizden (sas) aldığımız ilhamla gündem edelim. Bu sorunu aşma adına bu mecal olalım. Bir sonraki yılımızın teması "KARDEŞLİK" olacak inşallah. Kardeşliği gündem atma adına gayretiniz daim olsun. Şimdiden bunu tebrik ediyorum

Dereceye giren film sahiplerine bu sene verilen ödüller şöyle:  

Kısa Film Birincilik Ödülü           : 30.000 TL

Kısa Film İkincilik Ödülü             : 20.000 TL

Kısa Film Üçüncülük Ödülü         : 10.000 TL

Kısa Film Sponsor Özel Ödülü     : 7.000 TL

Kısa Film Mansiyon Ödülü            : 5.000 TL

Kısa Film Jüri Özel Ödülü              : 4.000 TL

Kısa Film Siyer Vakfı Özel Ödülü  : 4.000 TL

Animasyon Özel Ödülü           : 10.000 TL

Senaryo Yarışması 1.lik Ödülü     : 5.000 TL

Senaryo Yarışması 2.lik Ödülü     : 3.000 TL

Senaryo Yarışması 3.lük Ödülü    : 2.000 TL

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ARİF HAKVERDİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam