reklam
reklam

Ekonomistler S&P'den değişiklik beklemiyor

Eklenme Tarihi: 22 Şubat 2018, Perşembe - 11:00   Okunma Sayısı: 141412

İSTANBUL 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), 27 Ocak 2017'de yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altı olan "BB" seviyesinde teyit etmesi ve not görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirmesinin ardından, 5 Mayıs ve 4 Kasım 2017'deki değerlendirmelerinde ise değişiklik yapmamıştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu son değerlendirmesinde Türkiye ekonomisinin güçlü mali hareketiyle darbe girişimine olumlu tepki verdiğini, enflasyon baskılarının yatışması durumunda Türkiye'nin görünümünün "durağana" revize edilebileceğini vurgulamıştı.

Yılmaz: Notu mevcut seviyesinde koruması beklenebilir

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kredi notlarının hızlı değişen göstergeler olmadığını, not artırım ve azaltımlarının gerçekleşmesi için zaman gerektiğini söyledi.

Bu nedenle S&P'nin ülke notunu mevcut seviyesinde korumasının beklenebileceğini tahmin eden Yılmaz, "Ancak çizdiğimiz konjonktürde ülkenin makro ekonomik öngörülebilirliği artıp, borç geri ödeme kapasitesi yükselirken, görünümün negatiften durağana yükseltilmesini beklemekteyiz." ifadesini kullandı.

Sözer: S&P not görünümünde düzeltme yapmalı

Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer ise S&P'nin son dönemde yaptığı açıklamaları dikkate alarak, not ve görünümde bir değişiklik beklemediğini söyledi.

Geçen yıl başında kredi not görünümünü durağandan negatife düşüren S&P'nin en azından, yüzde 7 ile G20'de ve rakip ülkeler içinde en güçlü büyümelerinden birini kaydeden ve kamu borç stoku yüzde 30'un altında kalan Türkiye'nin not görünümünü durağana iyileştirmesi gerektiğini dile getiren Sözer, her ne kadar enflasyonun yaklaşık 15 yılın en yüksek seviyesine, TL'nin reel değerinin ise 2002 ortasından beri en düşük seviyeye inmiş olmasına rağmen, risk primleri olarak kullanılan 5 yıllık kredi temerrüt takası spreadinin (CDS) 290'lardan son durum itibarıyla 165'e kadar gerileyerek ciddi bir iyileşme kaydettiğini anlattı.

Sözer, dolayısıyla S&P'nin not görünümünde, piyasadaki risk fiyatlamasında gözlenen iyileşmenin de teyit ettiği bir düzeltme yapması gerektiğinin altını çizdi.

Kanlı: S&P'den değişiklik beklemiyorum

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da S&P'nin Türkiye'nin ne kredi notunda ne de görünümünde herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemediğini söyledi.

Kanlı, şunları kaydetti:

"S&P, kredi derecelendirme kuruluşları arasında Türkiye değerlendirmeleri en olumsuz olan kuruluş. Bu anlamda bu kuruluşu eli cetvelli ve sürekli hoşnutsuz bir öğretmene benzetiyorum. Değerlendirme kuruluşlarının Türkiye'ye dair dikkati çektikleri menfi noktalar son birkaç değerlendirmede çok az değişiyor. S&P de değerlendirmesinde Türkiye'nin yükselen cari açığına, yüksek finansman ihtiyacının yarattığı kırılganlığa, bozulan enflasyon dinamiklerine, artan kamu borçlanmasına ve kendisini sürekli hissettiren jeopolitik risklere dikkati çekecektir. Ancak bu sefer, olumlu olarak iktisadi faaliyette beklentilerin çok ötesindeki güçlü seyre de değinmesini beklerim."

Şimşek: Not görünümünde revizyon bir sonraki toplantıda olabilir

ÜNLÜ&Co Ekonomisti Esra Şimşek ise cuma günü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin kredi notu ve görünümünde değişikliğe gitmeyeceğini belirtti.

S&P'nin yarınki kredi notuna ilişkin değerlendirmesinde 2018'de Türkiye'nin büyümesinde yavaşlama beklentisini dile getirmesini ve azalan kredi imkanına dikkati çekmesini beklediğini söyleyen Şimşek, ayrıca Türkiye'nin dış finansman hassaslıkları ile mali istikrarın önemine vurgu yapacağını dile getirdi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam