reklam
reklam

U17B 2.hafta

ÖZEL HABER

Çamlıca Örnek Dönüşüm Toplu İmza Töreni

Eklenme Tarihi: 8 Şubat 2018, Perşembe - 11:00   Okunma Sayısı: 426232

İSTANBUL

Bundan 45- 50 yıl öncesini hatırladığımızda yapılan binalar, bahçe içinde birer katlı müstakil ‘gecekondu’ diye tabir edilen binalar idi. O zamanın şartlarında çok da mimari bir yapısı yoktu sadece insanların ‘başımızı sokacak bir göz odamız olsun’ mantığı ile yapılmış çok da sağlam olmayan binalardı bunlar. Zamanla aileler büyüdükçe, çoluk çocuk bir bir yeni yuvalar kurmaya başladıkça ve de seçim zamanlarında bu binalar üzerine yeni katlar atılmaya başlandı. Katlar atılmaya başlanmıştı bir bir ama deprem kuşağında olduğumuz ve de belki yıllar sonrasında bizi tehdit edecek bir depremin bu sağlam olmayan temeller üzerine kurulan binaların yıkılması sonucu canımıza mal olacağı düşünülmeden inşa edilmeye devam edildi yıllar içinde. Yıllar içinde büyük depremler atlatan ülkemiz 110 yıllık bir dönemde 56 büyük deprem atlatmış ve büyük kayıplar vermiştir. Bunları tek tek burada sayamayacağım ama hala hafızalarımızda yer eden iki büyük depremi hatırlamak gerekirse bunlardan ilki 17 Ağustos 1999'da Kocaeli Gölcük'te olan 7.8 şiddetindeki ve 12 Kasım 1999'da Düzce'de meydana gelen 7.5 şiddetindeki depremde binlerce kişi hayatını kaybetmiş ve yine binlerce konut hasar görmüştür. Bu depremlerden sonra eskiyen binaların yenilenmesi ve depreme dayanıklı binaların yapılması adına kentsel dönüşüm olayları gündeme gelmiş ve bu konularda çalışmalar başlatılmıştır.  Bunlardan bir tanesi de benim güzel ilçem Üsküdar için gündeme gelen örnek dönüşüm olmuştur. 

Üsküdar’da 33 mahallenin 16’sında dönüşüm başlamış olup bu mahalleler ise şöyledir. Kandilli, Kuleli, Küçüksu, Çengelköy, Güzeltepe, Bahçelievler, Mehmet Akif Ersoy, Yavuztürk, Kirazlıtepe, Küplüce, Beylerbeyi, Burhaniye, Ferah, Kısıklı, Kuzguncuk ve İcadiye olmak üzere yaklaşık 11 hektarlık bir alan yeniden planlanacak. Üsküdar’ın 550 bin olan nüfusunun 270 bini bu mahallelerde yaşıyor. Dönüşümün bir kısmı 2 katlı yapılaşmayı 6-6.5 kat, bir kısmı da 5 katlı yapıları 7-7.5 kata çıkaran nitelikte olup, müstakil parsel dönüşüme izin verilmesi ve her parsele otopark zorunluluğu getiriyor. Yaklaşık bir yılı aşkın zamandır gündemde olan ve planları hazırlanan örnek dönüşümün Çamlıca’daki Kirazlıtepe mahallesinde yapılacak dönüşümün ilk imza töreni Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katılımıyla yapıldı.

Kirazlıtepe Boğaziçi Yaşam Merkezi’nde hazır bulunan mahalle sakinleri, uzun yıllar oturdukları mahallelerinin ve evlerinin dönüşümlerini başlatacakları ilk imzalarını atacakları anın heyecanını yaşamakta ve başkanlarını beklemekte idiler. 

Bir süre sonra salona gelen Belediye başkanımız sayın Hilmi Türkmen, mahalle sakinleri ile el şıkışarak kendilerine  ‘hoş geldiniz’ diyerek katılım için teşekkürlerini ilettiler. İmza töreni öncesi konuşma yapan Başkan  Hilmi Türkmen; ‘’Mahalle sakinlerinin içlerinin rahat olmasını, hiçbir mahallelinin kesinlikle zarara uğratılmayacağını söyledi. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve şehircilik bakanlığının bu projenin arkasında olduğunu belirterek mahalle sakinlerine devlet güvencesinde bu işi çözeceğiz’’ dedi.

Söz konusu mahallenin hemen üst tarafında yapımı devam eden Çamlıca Caminin tamamlanması ile birlikte burada yapılan konutların çok daha fazla değer kazanacağını belirten Türkmen, arsa sahiplerine başka hiçbir bölgede tanınmamış ve tanınmayacak olan hakların verileceğini bunun içinde mahalle sakinlerinin bir ana önce imzaları tamamlayarak projeye başlanmasını istedi.

Türkmen konuşmasının ardından mahallelilerin sorularını cevapladı.

Daha sonra söz alan bir grup mahalleli bu projeye karşı olduklarını belirterek salonu terk etti.

Toplantı diğer muhale sakinlerinin imza atması ile sona erdi. 

Üsküdar’ımızın 16 mahallesini içinbe alan dönüşümüm ilk bölümünün başlangıcı olan Kirazlıtepe mahallesinin dönüşümün herkes için hayırlı olmasını dilerim. 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam