reklam
reklam

Cemal Süreya 28. ölüm yıldönümünde anıldı

Eklenme Tarihi: 13 Ocak 2018, Cumartesi - 11:00   Okunma Sayısı: 141749

 Cemal Süreya 28. ölüm yıldönümünde anıldı

“ayıcılar geçti, affedilmemiş insanlar geçti

şehirler taş yürekliydi şarkısı-beyaz

insanların büyük rüyaları vardı

insanlar bir ölümle öldüler ki

sevgiler arasında şaşırıp

bir unuttular ki deme gitsin.”

 

İkinci Yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından olan deneme ve çeviri yazarı Cemal Süreya'nın “Mülkiye “ dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlan ilk şiiri  olan “Şarkısı Beyaz” dan bir bölüm paylaşıyoruz sizlere. Bu şiirin yayınlamasından tam 36 yıl sonra 9 Ocak 1989 günü aramızdan ayrılan Süreya, kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimiyle; duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle türünün en akılda kalıcı örneklerini verdi. 

Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olan Cemal Süreya Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi maliye ve iktisat bölümünü bitirmiş  ve üniversiteden sonra Maliye Bakanlığında müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığında  ise  Kültür Yayınları danışma kurulu üyeliğiyle,Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde de  bulundu. Ancak hayatı boyunca şiirden ve edebiyattan hiç vazgeçmedi 

Süreya için düzenlenen anma programına ablası Perihan Bakır da katıldı

İşte Cemal Süreya için  Maltepe’de  Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir anma programı düzenlendi, Bu programa ablası Perihan Bakır da katılırken dinleyiciler de yoğun ilgi gösterdiler. 

Tanınmış  tiyatro ve sinema oyuncusu Yasemin Balık, 1931 yılında Pülümür'de doğan,  çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan'da geçiren, 1938 yılındaki Dersim İsyanı sonrasında ailesiyle Bilecik'e sürgün edilen Süreya'nın yaşamından kesitler sunarken, tanınmış oyuncu ve şair Mahmut Gökgöz, de ünlü şairin "Sürgün", "Üstü Kalsın", "Elma", "Sizin Hiç Babanız Öldü mü?" isimli şiirlerinin de aralarında bulunduğu şiirlerinden örnekler sundu.  

Anma programında, Türk Halk müziğinin usta ismi İsmail Hakkı Demircioğlu da, sazıyla Süreya'nın sevdiği türküleri seslendirdi.

İSMET AKKOÇ

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: İSMET AKKOÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam