reklam
reklam

Mustafa Necati Kartal’da Anıldı

Eklenme Tarihi: 11 Ocak 2018, Perşembe - 10:00   Okunma Sayısı: 159158

İSTANBUL

Mustafa Necati  O İstiklal Savaşı yıllarında ve Cumhuriyet’in kuruluş dönemindeki hizmetleriyle unutulmaz izler bırakan bir isim olarak tarihe geçti. Mustafa Necati, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın düşünce ve mesai arkadaşlarındandı hukuk ve eğitim dünyasına cumhuriyetin kuruluş yıllarında epey önemli  katkılar  sağlamıştı.

Mustafa Necati’nin anısına, vefatının 89. yılında düzenlenen panele Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ve eşi Feray Öz’ün yanı sıra Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şube Başkanı Gürsel Öğüt, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi ve çok sayıda Kartallı vatandaş da katıldı.

Av. Celal Ülgen ve Gazeteci-Yazar Mustafa Mutlu Mustafa Necati’yi anlattılar 

“Köy Enstitüleri ve Mustafa Necati” konulu panele konuşmacı olarak Av. Celal Ülgen ve Gazeteci-yazar Mustafa Mutlu katılırken, Av. Celal Ülgen, Mustafa Necati’nin Adalet Bakanı döneminde hukuk alanında yaptığı düzenlemeleri anlattı ve  Mustafa Necati döneminde yapılan Tevhidi Tedrisat, Halk Devrimi konularına değindi. Gazeteci-yazar Mustafa Mutlu da  Köy Enstitülerinin başlangıcı olan Muallim Mekteplerinin kurulmasında Mustafa Necati’nin yaptığı çalışmaları anlattı. Mustafa Necati’nin kurtuluş mücadelesi döneminde çıkarmış olduğu gazete hakkında bilgi veren Mutlu, kısacık ömrüne büyük devrimler sığdıran Mustafa Necati’nin ileri görüşlülüğüne, Köy Enstitülerine ve eğitime vermiş olduğu değere dikkatleri çekti 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz : “Umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardır. Ben umudumu hiç kaybetmedim”

Düzenlenen panelin ardından  bir konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz da, Atatürk’ün ‘Umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardır’ sözünü hatırlattı. 

Öz yaptığı konuşmada ise şunları söyledi.  “Hepiniz hoş geldiniz. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Çünkü Atatürk, ‘Umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardır. Ben umudumu hiç kaybetmedim’ diyor. Biz de hiçbir zaman umudumuzu kaybetmiyoruz. Bu ülke; İngilizlerin, Fransızların, Suriye’de, Orta Doğu’da yaptığı gibi masa başında çizgi ile kurulmadı. Kanla yoğruldu, sınırlar kanla çizildi. Tekrar sınırlar çizilecekse bu kanla olur. Dolayısıyla biz ülkemizi ne böldürürüz, ne bölüştürürüz, ne de karanlığa teslim ederiz. 19 Mayıs 1919’da Atatürk yola çıktı. Bugün bu ülkede binlerce, yüreğinde Atatürk sevgisi olan, beyninde Atatürk bilinci olan insan var. Bu yüzden hiç umutsuz değiliz. Mustafa Necati bizim için çok önemli. Şah Kulu Sultan Vakfı’na vermiş olduğumuz arsadan Mustafa Necati Kız Yurdu’nu yapmaya çalışıyoruz. Bu bir mesajdır. İnönü’nün, ‘Anneler kaliteli eğitim alırsa bu memleket ilerler’ sözünden yola çıkarak, kız çocuklarımızın mutlaka iyi bir eğitim alması gerektiğini belirten bir mesaj bu. ‘Kız çocukları 9 yaşında evlensin’ diyenler, Bu ne gaflet… Bu din böyle kullanılmamalı. Atatürk iki fakülteyi kurudu. Atatürk’e soruyorlar, ‘Efendim, ancak bir fakülteyi kurabileceğimiz bütçemiz var. İlahiyat fakültesini mi kuralım, tıp fakültesini mi?’. Atatürk, ‘İlahiyat Fakültesi’ni kurun, çünkü bu ülke aydın din adamlarıyla dinini öğrenebilir. Önce bu insanlara dinini öğretecek din eğiticilerini yetiştirelim’ diyor. 1946’ya kadar Tıp Fakültesi kurulamıyor ama İlahiyat Fakültesi kuruluyor. İlahiyat Fakültelerinde özgür düşünce için felsefe dersleri veriliyor. 2 yıl önceyi hatırlayalım, ülkeyi yöneten ne dedi? ‘İlahiyat Fakülteleri’nde felsefe dersi kalkmalıdır’ dedi. Her şeyi yan yana getirip onların hedefledikleri şeyi öğrenebilirsek, biz de o sorumluluk içinde yürümeye devam edebiliriz”

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ve Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şube Başkanı Gürsel Öğüt, konuşmacılar Av. Celal Ülgen ve Gazeteci- Yazar Mustafa Mutlu’ya çiçek takdiminde bulundular.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: İSMET AKKOÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam