reklam
reklam

Çölyak Araştırma Komisyonu Çalışmalarını Tamamladı

Eklenme Tarihi: 5 Ocak 2018, Cuma - 11:00   Okunma Sayısı: 152639

İSTANBUL

İnce bağırsaklarda ortaya çıkan bir emilim sorunu olan ve ömür boyu süren alerji durumundan ötürü hastaların gluten adı verilen protein grubunu da alamayıp gultensiz ürünleri tüketmesi gereken Çölyak hastları için 2017 yılı anlamlı bir sene oldu. Zira bu konudaki farkındalık çalışmaları gecen senelere göre artış gösterdi ve 4 Mayıs 2017’de TBMM de grubu bulunan dört partinin ortak imzası ile verilen teklifle  ve  17 Haziran 2017 tarih 30099 sayılı 12.06.2017/1143 karar numarası ile kurulan bir  Çölyak Araştırma Komisyonu  konu hakkında  önemli çalışmalar yürüttü. 

Çölyak Araştırma Komisyonu son istişare toplantısını Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyük Şehir Belediye başkanlığı ile ildeki diğer kamu kurum temsilcileri ve çölyak dernek başkanlarının katılımı ile yaptı. Toplantıya, İstanbul’dan Glutensiz Hayat Derneği’ni temsilen yönetim kurulu başkanı Tülin Ünal’da  katıldı. 

Çölyak Araştırma Komisyonu ‘nun  Komisyon Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer “Komisyonda bir çok konu  ve sorunu ele aldık.” 

Çölyak Araştırma Komisyonu ‘nun  Komisyon Başkanı olan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer: “Çölyak hastalığıyla ilgili bildiğimiz bir ilaç tedavisi yok ancak hastalar glutensiz diyetlerle tedavi edilebiliyor. Bu yüzden glutensiz gıdaların Türkiye genelinde rahat ulaşılabilmesini sağlamak en büyük amacımız” diye konuştu. Bir çok konu ve sorunun ele alındığını belirten Tamer; toplantıda şu  açıklamalarda bulundu.

Tamer, komisyonun, Kayseri’de bir otelde düzenlenen ve çölyaklı hastaların sorunlarının değerlendirildiği müzakere toplantısında yaptığı konuşmada, komisyonun mecliste grubu bulunan 4 partinin önergeleri üzerine kurulduğunu belirtti. Tamer, yaklaşık 4 aydır çölyak hastaları ile ilgili problemleri tespit edebilmek, onların dertlerini ve teşhisteki sıkıntıları ortadan kaldırabilmek için araştırmalar yaptıklarını ifade etti.

Komisyonun en büyük amacının çölyaklı hastaların daha rahat yaşamalarını sağlayabilmek olduğuna değinen Tamer, “Şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda bazı eksiklikleri tespit ettik. Bugün de komisyon olarak Kayseri’de finali yapıyoruz. Çalışmalarımızı burada sonlandıracağız. 15 gün içerisinde raporumuzu yazıp TBMM Başkanımız İsmail Kahraman Bey’e de sunacağız.” diye konuştu.

Türkiye’de yaklaşık 70 bin çölyak hastası mevcut 

Tamer, Türkiye’de raporlu 70 bin çölyak hastası bulunduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu rakamın en az 10 kat daha fazla çölyak hastası olduğunu tahmin ediyoruz. Çölyak hastalığıyla ilgili bildiğimiz bir ilaç tedavisi yok ancak hastalar glutensiz diyetlerle tedavi edilebiliyor. Bu yüzden glutensiz gıdaların Türkiye genelinde rahat ulaşılabilmesini sağlamak en büyük amacımız. Yaklaşık 10 yıl önce glutensiz gıda üreten firma sayısı parmakla gösterilebilecek kadar azdı ama bugün pek çok firma glutensiz gıda üretebiliyor. Yine de dışarıdan gelen ürünlerin piyasadaki payı yüzde 65-70’ler civarında. Yani bu konuda kat edeceğimiz çok yol var.”

Glutensiz gıda hakkında doğru bilinen bazı yanlışlara da dikkati çeken Tamer, “Son yıllarda diyetisyenlerin büyük bir kısmının glutensiz gıdalara yönlendirmeye çalıştıklarını görüyoruz ama bu çok sakıncalı bir durum. Hiç tasvip etmediğimiz bir durum. Kesinlikle insan vücudunun metabolizmasını bozmanın gereği yok. Glutensiz beslenmenin diyette çok önemli bir rolü olduğunu söylemeyiz.” ifadelerini kullandı.

Tamer, glutensiz gıda ürüten firmalara vergi indirimi yapılmasıyla ilgili Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin yapıldığını ancak henüz bir gelişmenin bulunmadığını aktararak, yurt dışından gelen glutensiz gıdaların gümrüklerdeki bekleme süreleriyle ilgili sıkıntıları çözmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Glutensiz Hayat Derneği Başkanı Tülin Ünal’dan Gazetemize Özel Açıklama 

Gazetemize komisyon çalışmaları hakkında bilgi veren Glutensiz Hayat Derneği Başkanı Tülin Ünal komisyonun Çölyak Hastaları ve yakınlarının sorunlarını ve taleplerini yerinde tespit etmek için 4 partinin ortaklaşa teklifiyle kurulduğunu ve önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi. 

Ünal komisyonun Şanlıurfa ve Bursa’daki istişare toplantılarına da katıldığını belitti ve 2018’de de belediyeler, kamu kurumları yerel basın ve STK ile yakın işbirliği yapılarak Çölyak konusunda farkındalık adına üstüne düşen görevi yapmaya devam edeceklerini söyleyerek şu açıklamayı yaptı;

“Derneğimiz, Çölyak hastaları için özel bir araştırma komisyonu kurulması ve derneklerin sürece dahil edilmesinden sonra TBMM’deki tüm davetlere iştirak ederek araştırma komisyonu çalışmalarına destek vermiştir. Ayrıca Şanlıurfa ve Bursa illerindeki istişare toplantılarına da katılan derneğimiz komisyon çalışmalarının sona ermesi ile birlikte oluşan bu sinerji ile İstanbul’da Tuzla, Üsküdar, Maltepe ve Kadıköy Belediyeleri başta olmak üzere tüm belediyeler ile farkındalık ve eğitim çalışmalarına devam edecektir. Bu çalışmalar da belediyeler, kamu kurumları yerel basın ve STK ile yakın işbirliği yapılarak 2018 yılında farkındalık adına üstüne düşen görevi yapmaya devam edecektir.

TBMM Çölyak araştırma komisyonu çalışmaları için özveriyle çalışan başta Komisyon Başkanı Kayseri Milletvekili Sn. İsmail Tamer olmak üzere komisyonda görev alan milletvekillerimize, 28 ili temsil eden dernek yöneticilerine, uzmanlara, süreçte destek olan tüm meclis görevlilerine ve glütensiz üretim yapan firmalara sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam