reklam
reklam

U17B 2.hafta

ÖZEL HABER

“ Sanatçılar topluma karşı sorumludur"

Eklenme Tarihi: 23 Aralık 2017, Cumartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 154014

İSTANBUL

Genç kuşaktan dikkat çeken ve Diriliş Ertuğrul ,Muhteşem Yüzyıl-Kösem,Arka Sokaklar, Vatanım Sensin  gibi projelerde konuk oyuncu olarak da yer alan İbrahim Halil Karatay ile oldukça dolu ve keyifli bir röportaja imza attık. Çocukluğundan beri oyuncu olmak isteyen ve şimdilerde   “Yukka”  tiyatro grubu içerisinde yer alan Karatay Şanlıurfa-Suruç’ta Kesmedik köyünde 1995’te başlayan  hayat öyküsünün bugüne değinki kısmını bizlerle paylaştı. Bu keyifli röportajı zevkle okuyacağınıza eminiz. 

Özel katkıları için Karatay Ailesine ve Onur Yıldırım’a çok teşekkür ediyoruz. 

Öncelikle kendiniz hakkında okuyucularımıza kısaca bilgi verebilir misiniz ?

1995 yılında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Kesmedik köyünde dünyaya geldim.  İlköğretimi köyde bitirdim. İstanbul üniversitesi iktisat fakültesi mezunuyum. Hali hazırda İstanbul Üniversitesi Radyo ve Televizyonculuk Bölümü öğrencisiyim. Tiyatro ve sinema dünyasına çeşitli ajanslarla katıldım,  halen tiyatro ve sinema ile ilgilenmekteyim. 

Mesleğe nasıl ve ne gibi koşullarda başladınız ?

Küçüklüğümden beri tiyatro merakım vardı, koşulların elverişsiz olması sonucu küçüklüğümden beri tiyatro eğitimi alamadım. Lisans eğitimi aldıktan sonra hallerimin peşinde koşmaya karar verdim. Çeşitli ajanslar aracılığıyla temel tiyatro eğitimini almaya başladım. Dizi setlerine figüranlık gibi başlangıçlarla başladım. Daha sonra profesyonelleşmeye karar verdim. Daha seçici davranmaya başladım. Tiyatro eğitimimi yükselterek daha zor roller almaya başladım. Zaman içinde hem eğitim olarak hem tecrübe olarak orantılı bir gelişim evresinden sonra dizi ve sinema sektöründe teklifler almaya başladım. Hali hazırda profesyonel bir tiyatro grubun içerisinde bulunmaktayım. 

 

Şu aralar çalışmalarınız nasıl gidiyor ?

“Yukka”  tiyatro grubu olarak didaktik yönü ağır basan oyunların yanında, komedi türü oyunları da sahneliyoruz.  Ayrıca Arakandan kaçış adlı sinema filmimizin cekimlerini de tamamlanmış bulunmaktayız. 

 

Sizi oyunculuğa iten temel sebep ne oldu ?

Küçüklüğümden beri hayalimdi, hayallerim peşinde koşmaya karar verdim. 

Oyunculukla alakalı olarak kendinizi gösterebileceğiniz alanlar oldu mu ? Yoksa amatör olarak mı çalıştınız ?

İlk etapta Cast ajanların aracılığıyla amatör olarak çalışmalara katıldım. Başta Diriliş Ertuğrul olmak üzere Arka Sokaklar, Muhteşem Yüzyıl- Kösem ve Vatanım Sensin gibi dizilerde rol aldım. Daha sonra Şehrin Efendileri, Sinyalcılar ve arakandan kaçış sinema filminde aktif rol aldım. 

 

Peki oyunculuğu nasıl ve ne şekilde tanıdınız ?

Önceden  ilgilimi çeken bir sektördü.  Lisans eğitiminden sonra tiyatro eğitimini alarak profesyonel bir şekilde tanımaya başladım. 

En çok sevdiğiniz oyunculuk türü hangisi ve niçin seviyorsunuz ?

Drama ve komedi türünü kendime daha yakın hissediyorum.  Yapısal olarak daha yatkın olduğumu düşünüyorum. 

Türkiye’de oyunculuğa sizce nasıl bakılıyor ?

Tüketim toplumunda  her şeyi fütursuzca tükettiğimiz gibi insanları ve yetenekleri de maalesef çok çabuk bir şekilde tüketiyoruz. Sanatçılarda popüler kültürün birer objesi olarak görülür, bunun sonucunda belli bir eşikten sonra sanatçılar da konumlarını yitirmek durumunda kalıyorlar. Ayrı bir problemde sanatçılar için geçerlidir. Sanatçılar topluma karşı sorumludurlar. Bu sorumlularını ifa etmedikleri zaman karışımıza başka bir açmaz daha çıkmaktadır. Bu bağlamda sanatçıların topluma karşı duyarlı olmalarının yanında toplumunda sanatçılara popülaritenin ötesinde saygı göstermeleri gerekmektedir. 

 

Oyunculuk demişken bu konuyla alakalı özel bir çalışmanız oldu mu ? Veya yapmayı düşünüyor musunuz ?

Temel tiyatro eğitimini aldıktan sonra özel bir tiyatro grubu kurduk. İleri dönük sinema sektöründe projelerimiz mevcut. Yakında bu projeleri hayata geçirmek istiyoruz.  

 

Mesleğinizde idol olarak örnek aldığınız ilham kaynağı olmuş birileri var mı ?

Kemal Sunal, Şener Şen, Levent Kırca, Haluk Bilginer, Yılmaz Erdoğan,Leonardo Di Caprio ve Aamir Khan 

Oyunculukta en çok çalışmak istediğiniz isim veya isimler kimlerdir ?

Haluk Bilginer, Ali Atay, Yılmaz Erdoğan,Demet Akbağ, Aamir Khan, Leonardo Di Caprio 

Oyunculuğa yeni başlayanlara neleri tavsiye etmek istersiniz?

Bu konuda 3 tane parolamız var: sabır, azim ile  hayallerinizin peşinden koşmaya devam edin. 

 

Gündelik hayatında neleri severseniz ve nelerden hoşlanmaktasınız ?

Kitap okumak ve boş vakitte sahilleri gezmeyi severim. Düzenli olarak ödül almış filmleri takip ediyorum. 

Son olarak okuyucularımıza ileteceğiniz mesajlar var mı?

Sanatsal faaliyetlere mutlaka ama mutlaka katılım sağlayın. Hayatınıza sanata dair bir şeylerin olması, sizler için de ufuk açıcı bir durumdur. Atatürk’ün dediği gibi “Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”  Sanatla kalınız.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam