Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetesonan-com-images-haberler-van-golunun-sibiryadan-gelen-misafirleri-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
reklam
reklam

Van Gölü'nün Sibirya'dan gelen misafirleri

Eklenme Tarihi: 19 Aralık 2017, Salı - 13:00   Okunma Sayısı: 148417

VAN

Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü havzası, her yıl kış aylarında konaklamak için sulak alanlara gelen beyaz kuğuları misafir ediyor.

Van Gölü kıyısındaki Göründü, Karasu, Yoldöndü sulak alanları ile Bendimahi çayı ve Erçek Gölü'ne gelen beyaz kuğular, zariflikleriyle görsel şölen sunuyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzasının ülkenin sulak alanlarının beşte birini oluşturduğunu ve bu nedenle de her yıl kış aylarında beyaz kuğuları misafir ettiğini kaydetti.

Kuğuların halk arasında "beyaz kaz, ötücü kuğu" olarak adlandırıldığını ifade eden Aslan, "Beyaz kuğular, her yıl kasım ayında Sibirya'dan gelerek Van Gölü havzasında konaklarlar. Mart ayında havaların ısınmasıyla üremek için tekrar geldikleri yerlere geri dönerler. Saflığın, zarafetin ve asaletin timsali olan beyaz kuğular, uzun boyunları ve beyaz tüyleriyle Van Gölü kenarında göründükleri zaman göle ayrı bir değer katar." dedi.

"Sulak alanlar yok olursa ancak hayvanat bahçesinde görebiliriz"

Van'da sulak alanların özelliklerini yitirmediğini anlatan Aslan, şunları kaydetti:

"Van Gölü havzası tatlı sularında birçok kanatlı hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Van Gölü bu anlamda çok şanslı. Yaz aylarında flamingolar buralarda beslenmekte ve yaz aylarını burada geçirmektedir. Kış aylarında ise flamingolar yerlerini beyaz kuğulara bırakmaktaydı. Bu yıl flamingolar biraz geç kaldı. Hala göç etmediler. O yüzden flamingolar ve beyaz kuğular aynı anda misafirliklerini sürdürüyorlar. İlimizin doğal bir referansı olan sulak alanları koruyarak yok olmasını engellemeliyiz. Bu şekilde de ilimize seven bu kuşlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz."

"Eğer sulak alanlar yok olursa bu hayvanları ancak hayvanat bahçesinde görebiliriz." diyen Aslan, "Bu kuşları hayvanat bahçesinde görmektense doğada görmeyi tercih ederiz. Aynı zamanda bu kuşların ekoturizmimize de önemli katkılar sunacağını düşünüyorum. Bu sene Edremit sahili boyunca uçan flamingoları seyretme imkanı bulduk." şeklinde konuştu.

Aslan, bu kuş türünün avlanmasının yasak olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam