reklam
reklam

Cengiz Aytmatov 89 Yaşında

Eklenme Tarihi: 18 Aralık 2017, Pazartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 149978

İSTANBUL

Maltepe ‘de Cevizli Mahallesi Orhangazi Cengiz Aytmatova Parkı’nda;  doğum yıldönümünde Lenin nişanı sahibi Sovyet yazar ve eski büyükelçi Cengiz Aytmatov'un heykeli anlamlı bir törenle açıldı. Aynı gün akşam saatlerinde ise Zalina Asimalieva ve diğer Kırgızistanlı sanatçıların katılımıyla anma gecesi düzenlendi.

Heykelin açılışına Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve yardımcıları, belediye çalışanları, eski İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan,  Kırgızistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arslanbayev, Türkocağı Başkanı Ahmet Selçuk Can, Belediye- İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Sezai Akyürek, Belediye- İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Hüseyin Durmaz, siyasi partilerin  Maltepe İlçe Başkanları,  Ünlü yazarın oğlu Asgar Aytmatov, Zalina Asimalieva ve diğer Kırgızistanlı sanatçılar ile  pek çok kişi katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Heykelin kurdelesini, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Sopokov, Maltepe Türk Ocağı Başkanı ve Maltepe CHP İlçe Başkanı Zeynep Babacan birlikte kestiler.

Ünlü yazarın oğlu Asgar Aytmatov; İstanbul’da bir ilki gerçekleştiren Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a tekrar tekrar teşekkür ettiği konuşmasında,; “Bu heykelin sembolik bir anlamı var. Babamızın 90. yaş günü için start vermiş oluyoruz. Babam kendisini Kırgız Türkü olarak ifade ederdi. Türkiye onun ikinci eviydi” dedi.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da konuşmasına, Bedrettin Dalan’a teşekkür ederek başladı. Dalan’ın kendisine tanıştırdığı Azeri bir heykeltraşa yaptırılan heykel için Maltepe Belediye Meclisi’nin oy birliği ile karar verdiğine dikkat çeken, Kılıç, kendilerine teşekkür etti. Başkan, Aytmatov’un sadece Asya steplerini değil, Anadolu’yu da anlattığını, yapıtlarının yüreklere dokunduğunu  belirterek sözü Bedrettin Dalan’a verdi.

Kendisinin de Maltepeli olduğunu, bu yüzden Kılıç’ın kendisinin de başkanı olduğunu söyleyen eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, “Güler yüzlü, tatlı dilli, yakışıklı ve çalışkan. Hakikaten Maltepe başkanını buldu. Hiç kimseyi kırmayan herkese hizmet eden belediye başkanımız Ali Kılıç beni de kırmadı ve bugün muhteşem eseri Maltepe’de açıyoruz. Demin Özgürlük Marşımızı dinledik, İstiklal Marşımızı dinledik. Eğer bunu yapabiliyorsak, Türküz diyebiliyorsak bunu Atatürk ve silah arkadaşlarına borçlıuyuz. Mustafa Kemal, 1920’lerde Rus İmparatorluğu’nun bir gün yıkılacağını söyledi. Eğer Türkiye ayakta kalırsa, Rus egemenliğindeki Türk Dünyası da ayakta kalacaktır, demişti. Nitekim öyle oldu. Türkiye devleti sonsuza kadar yaşayacak. Kimse onu yıkamaz. Cangiz Aytmatov, sadece Kırgız değil, sadece Türk de değil, dünya çapında bir edebiyatçıdır. Onun Cemile romanı gibi bir aşk romanını daha kimse yazamadı.Selvi Boylum Al Yazmalım’ın onun eseri olduğunu az kişi bilir. Edebiyatla, sanatla, heykelle uğraşacağız. Atatürk’ün dediği gibi, Sanatı olmayan bir milletin, hayat damarlarından bir kopmuş demektir.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Azeri heykel sanatçısı Senan Eynullayev'in yaptığı 3,6 metre eninde ve 4,5 metre yüksekliğindeki heykel, alkışlar eşliğinde açıldı. Yapımı 3 ay süren heykelin çevresinde, yazarın ünlü eserlerinin isimleri yer alıyor.

Aynı günün akşamında ise Prof.Dr Türkan Saylan Kültür Merkezi-Maltepe’de sahne alan Kırgızistanlı sanatçılar da, yöresel kıyafetleriyle izleyenlerden büyük beğeni aldılar. Yöresel enstrümanları ile Kırgız halk ezgilerinin yanı sıra, Türk halk ozanlarının da eserlerini de seslendiren Kırgız sanatçılar, salondakileri  de büyüledi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam