reklam
reklam

BAL Ligi 24hafta

ÖZEL HABER

Bitlis Tanıtım Günleri, Bitlis’i İstanbul’a tanıttı

Eklenme Tarihi: 8 Aralık 2017, Cuma - 10:00   Okunma Sayısı: 199484

İSTANBUL

İstanbul'da yaşayan Bitlisliler ve konuklar "Bitlis Çok Yakın" temasıyla Maltepe Etkinlik Alanı'nda açılan, "3'üncü Bitlis Tanıtım Günleri" stantlarını  29 Kasım ile 3 Aralık tarihleri arasında ziyaret ettiler. 

Gerçekten de yoğun bir ilgiyi gördüğümüz 3'üncü Bitlis Tanıtım Günleri sadece İstanbul'da yaşayan Bitlislileri değil; Bitlis’i tanımak isteyen bir çok kimsenin de katıldığı güzel bir etkinlik oldu. 

Bitlisin yöresel ürünlerinin satıldığı, etkinliğe gelenlere müzik ve folklor gösterilerinin sunulduğu çeşitli eğlence programlarının yanı sıra Bitlis'in ilçelerinin tanıtımının yapıldığı  stantları da yoğun ilgi gördü.

Bu arada  ;Açılış kurdelasını kestikten sonra  stantları tek tek gezen İstanbul Valisi Vasip Şahin de , "Ülkemizde ve ülke dışında daha fazla tanınmayı hak eden, insanların daha fazla tanıması gereken bir yer. Bizler, İstanbullular elimizden gelen yardım ve desteği vermek istiyoruz. Yanınızdayız, yakınınızdayız. Bunun böyle bilinmesini arzu ediyorum." Demişti.

İstanbul Valisi Vasip Şahin’e ben de katıyorum doğrusu ; Bitlis’in tanıtım ayağı  yılarca yeterince yapılamadı. Bitlis doğudaki pek çok yöremiz gibi terörle anıldı ne yazık ki. Bu ilin kitlere daha iyi tanıtılması  için organize edilen, "3'üncü Bitlis Tanıtım Günleri" için Bitlislier başarılı bir sınav verdiler. En azından ili tanımak için önemli bir fırsattı ve iyi değerlendirildi. 

Bitlis tarihsel ve kültürel zenginliğiyle ön plana çıkıyor 

Peki; Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün batısında olan Bitlis nasıl bir yer ?Bitlis ismini  Makedonya Kralı Büyük İskender'in ,şehirdeki kaleyi yaptırttığı komutanlarından Bedlis'ten alıyor

Bitlis ;M.Ö 400'lü yıllarda Urarltular'ın yerleşim alanıydı. M.Ö 11. yüzyıla kadar Urarltular'ın yurdu olmaya devam eden ve 7. yüzyıla kadar Asurlular'ın,  6.yüzyıla kadar ise Medler'in yönetimi altında kalan Bitlis, daha sonra Pers Krallığının  kurulması ile 2.Darius tarafından ele geçirilmiştir. M.Ö 4.yüzyılda Makedonya Kralı Büyük İskender'in yönetimi altına giren ve M.S 2. yüzyılda Doğu Roma İmparatoru Trayan tarafından ele geçirilen Bitlis, 7.yüzyıla kadar Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) yönetimi altında kaldı. 

10.yüzyılla birlikte Türkler'in Anadolu Akınları sırasında önemli bir uğrak yeri haline gelen ve bu tarihlerde Alparslan ve ordularını Ahlat'ta konuk eden  Bitlis, Türkler'in Anadolu'ya açılmasında çok önemli bir rolü de üslenmiş oldu. 13.yüzyılda Eyyübiler ve daha sonra Harzemşahlılar ve Moğolların saldırısına uğrayan 1514 yılındaki Çaldıran Savaşıyla Osmanlı egemenliğine giren Bitlis, Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresi altındayken ilim, sanat ve kültür merkezi haline geldi.  Birinci Dünya Savaşı'nda bir süreliğine  Çarlık Rusya'sının işgali altında kalan Bitlis, Cumhuriyet’in ilanından sonra ise  il yapıldı.

17,18 ve 19. yüzyıllarda bölgenin kültür ve sanat merkezi olmuş olan Bitlis’de dönemin medrese, cami, külliye, han, hamam gibi yapıları bugün de  ilin geçmişteki o parlak döneminin delili olarak ayakta durmaktadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde monografisini çizdiği dört ilden biri Bitlis'tir.  Seyahatnamenin Türkçeye çevrilen 6.cildinin 200 sayfayı aşkın bölümü Bitlis ve çevresini anlatmaktadır.  

Nemrut Yanardağı'nın patlamasıyla oluşan Van Gölü'nün,yarısından fazlası Bitlis ilinin sınırları içerisindedir. Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçeleri Van Gölü sahillerinin güzelliklerini kendi tarihi özellikleriyle bütünleştirir. Özellikle uzun yıllar Selçuklu egemenliği altında kalan Ahlat'ta dünyaca ünlü "Kümbet" adı verilen anıt mezarlar ve mezar taşları, Adilcevaz İlçesi'nde de ise Urarltular'a ait eserler ve özellikle Kef Kalesi, Bitlis'in tarihi zenginliğinin halklarını oluştururlar.  

Maltepe’deki Bitlisliler Çok Memnun Kaldılar 

Bitlis Valiliği ve Bitlis Dernekler Federasyonu tarafından organize edilen "3,Bitlis Tanıtım Günleri" için günler önceden kolları sıvayan Maltepe'deki kişi, kurum ve kuruluşları etkinliğe davet eden Maltepe Belediyesi ‘nin AK Parti’li  Meclis Üyesi Mehmet Can Aslan ile karşılaşıyoruz.  Aslan tanıtım günlerinin başladığı günden beri Bitlisli hemşehrileriyle etkinlik alanında hazır bulunup etkinliğe katılan siyasetçileri, bürokratları ve misafirleri karşıladı. Mehmet Can Aslan ile muhabbet ettiğimizde memnuniyeti yüzünden okunuyordu.  Aslan şunları söyledi.

“Tarihi  ve kültürel zenginliğinin buluştuğu, aynı zamanda evliyalar diyarı da olan Bitlis’i tanıtmaktan ötürü çok mutluyuz. Gerek Bitlisli hemşehrilerimiz, gerekse de burada yaşayanların ilgilileri çok yüksekti. Önümüzdeki yıl da Bitlis Tanıtım Günleri Maltepe’de organize edilebilir. Ancak Yenikapı’da bizim diğer değerlendiğimiz bir seçenek. Bunun kararını platform verecek. Bitlis’i İstanbul’a tanıtmak için çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek.”  

Daha sonra Terazi Gazetesi İmtiyaz Sahibi Murat Barutçu ile karşılaştık. Kendisi de Bitlis- Tatvanlı olan Barutçu Bitlis Tanıtım Günlerinin Bitlislilerin samimi dostluğunu, misafirperverliğini bütün Maltepelilere gösterdiğini söyledi. 

Barutçu bize ise şunları söyledi. ; “Babam uzun süre  boyunca Bitlis- Tatvan’da belediye başkanlığı da yaptı. Benim çocukluk ve gençlik yıllarım orada geçti. Doğrusu  Bitlis Tanıtım Günleri ile uzun süredir görüşemediğimiz dostlarımla, arkadaşlarımla karşılaştık. Mesela; ilk okul, lise ve üniversiteden hemşerilerimle karşılaşıyorum.  Bitlisliler de samimi dostluklarını ve misafirperverliğini bütün Maltepelilere gösteriyorlar.” 

Ardından ise Maltepe Bitlisliler Derneği (MAB-DER) Başkanı Veli Köse ile karşılaşıyoruz. Bitlis Tanıtım Günlerinin ev sahiplerinden olan Köse de etkinliğe katılan siyasetçileri, bürokratları ve misafirleri karşılıyor ve bu  yoğun koşuşturmacada kısaca görüşlerini paylaşıyor.

“ İstanbul’da Bitlisli nüfusun en  yüksek olduğu ilçelerden olan Maltepe’de Müze Kent Bitlis’imizi tanıtıyoruz. Doğrusu  bir Bitlisli olarak burayı tanıtıyor olmaktan övünç duyuyorum. Etkinliğe katılan siyasetçileri, bürokratları ve misafirleri karşılamaktayım.  Yalnız; Bitlis’imizi bugüne değin az tanıttık. Son birkaç senedir bir tanıtım atağı gerçekleştirmekteyiz. Bu atağın bir ürünü olan Bitlis Tanıtım Günlerini sizlerle buluşturuyoruz. Yoğun bir katılım oluyor. İstanbul Valimizin de bahsettiği gibi ülkemizde ve ülke dışında daha fazla tanınmayı hak eden, insanların daha fazla tanıması gereken bir yer Bitlis. Bundan sonra da Maltepe Bitlisliler Derneği olarak hem Maltepe’deki Bitlisli hemşerilerimize yardımcı olmaya devam edeceğiz. Tüm Türkiye’mize  de Bitlis’in sıcakkanlı mert ve yürekli insanları olarak hizmet edeceğiz. “ 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: İSMET AKKOÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam