reklam
reklam

Köysel dönüşümde örnek iki köy tamamlandı

Eklenme Tarihi: 1 Aralık 2017, Cuma - 13:00   Okunma Sayısı: 150266

ANKARA 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, köylerde sağlıksız ve kimliksiz yapıların ortadan kaldırılarak yöresel mimari ile geleneksel köy yaşamının birleştirileceği "Köysel (Kırsal) Dönüşüm" çalışmaları kapsamında örnek iki köyü tamamladı.

AA muhabirinin Yapı İşleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, köy nakli, köy toplulaştırması, köy gelişme alanı ve afet nedeni ile parçalanmış köylerin bir araya getirilmesi projesi kapsamında, 24 ilde bulunan 90 köyde iskan çalışmaları devam ediyor.

Köysel dönüşüm ve iskan çalışmaları kapsamında ilgili köyün yöresel özellikleri, sosyal ve kültürel ögeleri dikkate alınarak, yapılacak konutların yanı sıra tandır evleri, fırınlar, süt sağım yerleri, atölyeler ve ibadethanelerin yer aldığı binalarda inşa ediliyor.

Tüm binaların güneş enerjili, yalıtımlı ve çevre dostu olarak yapılmasını planlayan Bakanlık, Köysel Dönüşümü de içine alan bu iskan çalışmaları kapsamında, yıl sonuna kadar yapımı öngörülen 4 bin konuttan yaklaşık 750 konutun hak sahiplerine teslim edilmesini hedefliyor. Bakanlığın, 2018 hedefinde ise köylerde bir milyar 71 milyon 599 bin lira proje bedelli 4 bin 500 yeni konutun inşası yer alıyor.

Kureyşler köyü taşındı

Tüm binaları yeniden inşa edilen "Köysel Dönüşüm" kapsamında örnek köyler olan Kütahya'nın Aslanapa ilçesine bağlı Kureyşler ile Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı Gücüksu'daki çalışmalar tamamlandı.

Kureyşler Barajı yapımından sonra tamamı sular altında kalacak Kureyşler köyü, köy sınırları içerisinde yeni dönüşüm alanına taşındı. Köyde hak sahipliği, yer seçimi, yer tahsisi, jeolojik-jeoteknik etütler, harita, imar planı, parselasyon çalışmaları yürütülerek, konutların inşası, baraj su tutma tarihinden önce 30 hak sahibi aile için 12 ayda bitirildi.

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı Gücüksu köyünde ise dönüşüm çalışmaları, köy genişletilmesi projesi kapsamında yapıldı. Buna göre, yöresel mimarinin kullanıldığı 78 konut tamamlandı. Anahtarlar yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edilecek.

Yaklaşık 16 milyon liraya mal olan projede yine yöreye özgü bina ve düzenlemeler yer aldı.

Samsun'un Susuz köyünde inşaat başladı

Bakanlığın diğer köylerdeki çalışmaları kapsamında Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Susuz köyünde ihale aşaması tamamlanarak inşaatlara başlandı. Ayrıca planlama ve etüt işlemi bitirilen Karaman'ın merkez ilçesine bağlı Güldere köyü de yatırım programına alındı. Güldere'nin ihalesi bu yıl yapılacak.

Bolu'nun Göynük ilçesi Himmetoğlu köyünde ise yöresel mimariye uygun proje oluşturulması çalışmaları, kısa sürede tamamlanacak.

Öte yandan Bozkır barajından etkilenen ailelerin iskanı için ise yöresel mimariye uygun projeler de tamamlanarak 2018 yılı yatırım programında teklif olarak sunuldu.

Yöresel mimariye faiz indirimi

Bakanlık tarafından yönetmelik değişikliğine gidilerek köylerde yöresel mimariye uygun konut yapmak isteyen hak sahibi vatandaşlara faiz indirimi geldi.

Bu kapsamda, yöresel mimariye uygun konut yapan vatandaşlara yıllık yüzde 1 faiz işletilecek.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam