reklam
reklam

Elmanın yerini kivi aldı çiftçi daha çok kazandı

Eklenme Tarihi: 30 Kasım 2017, Perşembe - 12:00   Okunma Sayısı: 153462

YALOVA

Yalova'da son yıllarda elma ağaçlarının söküldüğü tarım arazilerinde kivi yetiştirilmeye başlandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2007 yılında 15 bin dekarda yapılan elma yetiştiriciliği bu yıl 2 bin 700 dekara geriledi, yıllık üretim miktarı da 23 bin tondan 8 bine tona düştü. Elma bahçelerinin bir bölümü imara açılırken, önemli bir kısmına kivi dikildi. İlk kivi fidanının 1990'lı yıllarda dikildiği Yalova'da son yıllarda bu meyvenin üretim alanı arttı ve 6 bin dekara ulaştı.

Kent, yıllık yaklaşık 22 bin tonluk kivi rekoltesiyle ülke üretiminin yarısını karşılar duruma geldi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılılık İl Müdürü Suat Parıldar, kivi üretimine, 1990'lı yıllarda Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünün çalışmaları doğrultusunda başlandığını söyledi.

Kivi yetiştiriciliğinin özellikle 2000'li yıllardan sonra hız kazandığına dikkati çeken Parıldar, şöyle konuştu:

"Bugün 6 bin dekara yakın alanda kivi üretiliyor. Tabi üretici haklı olarak elde ettiği gelire bakıyor. Ekonomik olarak üretim yaşını doldurmuş ağaçlar sökülerek yerine uygun bölgelerde kivi bahçeleri tesis ediliyor. Burada şeftali olsun, elma olsun diğer meyve bahçeleri olsun, ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerimiz yeni adaptasyon, yeni çeşit olarak da kivi bahçelerine dönüşmüş durumda. Genç çiftçi projelerimiz de var Bakanlığımız tarafından desteklenen. Bu kapsamda da yine 2016'da 4, bu yıl da 9 çiftçimize kivi bahçesi tesis ettirdik çünkü gelir olarak da baktığımızda bölgemizdeki diğer meyve türlerine göre kivi, üreticisini memnun ediyor."

Kivinin üretimi daha kolay

Parıldar, kivinin Yalova'da diğer meyvelere göre üretiminin daha rahat olduğunu belirterek, "Kivinin üretimine baktığımız zaman ilaçlama yok. Kivi üretiminde ilk tesis maliyetleri biraz yüksek. Tesis maliyetlerinin olduğu yıldan sonra giderleri minimum seviyede olan bir ürün. Elmaya yılda 10-12 defa ilaçlama gerekebiliyor. Bu da maliyetleri artırabiliyor." dedi.

Yalova'daki kivi üretiminin önemli bölümünü karşılayan Kocadere köyündeki üreticilerden Okan Doğan da babasından kalma elma bahçesine kivi ektiğini söyledi.

Doğan, 5 dönüm kivi bahçesinden 7 kat daha fazla kazanç elde eder hale geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kazanç olarak kivi daha iyi olduğu için ayrıca elma ağaçlarının yaşlanması üzerine mecbur kivi üretimine geçtik. Kivi üretimi, elmadan yaklaşık 7 kat daha fazla kazandırıyor. Şu an Kocadere kivisi çok kaliteli olduğu için talep de yoğun oluyor. Tarlada satıyoruz ürünümüzü. Bu yıl çok iyi ürün elde ettik. Beklediğimizden daha kaliteli ürün aldık. 5 dönüm elma bahçesinden yılda yaklaşık 10 bin lira kazanılıyor. Şimdi ise aynı alanda kivi üretiminden 70 bin lira gelir elde ediyoruz. Bol kazanç verdiği için bütün köylümüz kiviye dönüyor."

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam