reklam
reklam

'Ankara ve İstanbul'un havası temiz'

Eklenme Tarihi: 29 Kasım 2017, Çarşamba - 12:00   Okunma Sayısı: 157476

ANKARA 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, AA muhabirine,Türkiye'nin hava kalitesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hava kalitesinin bozulmasının nedenleri hakkında bilgi veren Öztürk, ağırlıklı olarak ısınmada kullanılan kalitesiz kömürler ve alttan yakmalı sobalar ile yaşlı ve egzoz muayenesini yaptırmayan arabalar, istihkakından fazla yük taşıyan büyük araçlar ve bazı sanayi tesislerinin bacalarından çıkan kirletici gazların hava kirliliğine yol açtığını vurguladı.

Bakanlık olarak 253 noktada hava kalitesinin anlık ölçüldüğünü belirten Öztürk, "Yıl sonuna kadar 300, 2018 yılında da 330 noktada hava kalitemizi ölçeceğiz." diye konuştu.

Kirletici gazların bacadan, egzozdan çıktığında havada dağılmasını engelleyen ve "inversiyon" olarak tanımlanan olay nedeniyle hava kirliliğinin zaman zaman sınır değerlere yaklaştığına dikkati çeken Öztürk, "Bu inversiyon dediğimiz olay genelde kasımdan aralığın ortalarına kadar devam eder. Şu anda mesela Ankara'da böyle bir sorun yok. Bir hafta, 10 gün önce Ankara'da da inversiyon vardı." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de kirleticilerde yüzde 25'e yakın azalma var"

Öztürk, Türk Toraks Derneğinin geçen hafta yaptığı "Türkiye'de partikül 2,5 ölçülmüyor” açıklamasına değinerek, 59 noktada partikül 2,5'in ölçümünü yaptıklarını ve bunun AB normlarına uygun olduğunu ifade etti.

Hava kalitesinde esas olarak partikül 10 ve kükürtdioksit ölçümünü aldıklarını anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"Bir ara Türkiye'de özellikle yaşadığımız kirlilik kükürtdioksitti. Bu ciddi bir hava kirliliği gazıdır. Türkiye'de kükürtdioksit kirliliğini önledik, artık bu kirlilik yaşanmıyor. Şu anda karbonmonoksit kirliliğiyle ilgili de sorun yaşamıyoruz. Türkiye'nin çoğu ilinde karbonmonoksiti de ölçüyoruz. Azotoksitle ilgili ise doğalgazın yanlış yakılmasından dolayı zaman zaman konutlarda hafif bir artış oluyor. Türkiye genelinde özellikle kirletici değerlendirmesine baktığımız zaman, 2012'den 2016'ya kadar kirleticilerde yüzde 25'e yakın azalma olduğunu görüyoruz."

"Ankara'nın havası tertemiz"

Iğdır ve Edirne'nin Keşan ilçesi gibi bazı yerlerde hava kirliliği sorunları yaşanabildiğini, bunlara hemen çözüm üretmeye çalıştıklarını belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"İstanbul'un, Ankara'nın havası temiz. İnversiyonlu günlerde 'hassas' dediğimiz bir değere çıkıyoruz, onun dışında 'kırmızı' dediğimiz bir değere Ankara'da çıkmadık. Herkesle bunu paylaşabilirim, bunu müzakere edebilirim. İstanbul'da da böyle. İstanbul, hava kalitesi bakımından Avrupa'nın önemli şehirlerinden biri. Normal şartlarda, mesela şu şartlarda Ankara'nın havası tertemiz. Altını çizerek söylüyorum, bazen inversiyonlu günler oluyor. İnversiyonlu günlerde de hassas duruma zaman zaman geliyor. Onunla ilgili de 'www.havaizleme.gov.tr'den bizi izlesinler, 15 saniye sonunda soludukları havanın değerini görsünler."

Derneğin "Türkiye'de sürekli hava kirliliği değerleri artıyor" açıklamasına da değinen Öztürk, "Kesinlikle azaldığının özellikle altını çiziyorum. Yüzde 82 oranında, 253 noktada hava kalitesinde iyileşme var. Yüzde 18'de bazı şehirlerimizde kötüleşme var. O şehirlerle müsteşar olarak bizzat ilgileniyorum. İnsanlarımızın kesinlikle temiz hava soluması için mücadele ediyoruz. Sansasyonel bir olay yapmak için mücadele etmiyoruz. Çünkü bizim için vatandaşın soluduğu hava değerlidir, hakkıdır." dedi. 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam