reklam
reklam

Maliye Bakanı Ağbal: Büyüme rakamları ekonomimiz için sevindirici bir gelişme

Eklenme Tarihi: 10 Aralık 2015, Perşembe - 14:00   Okunma Sayısı: 180712

ANKARA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, küresel ekonominin, krizden bu tarafa beklenen iyileşmeyi sağlayamadığını belirtti.

Türkiye ekonomisinin bütün olumsuzluklara rağmen, sağlam temellerini koruduğunu belirten Ağbal, "Ekonomimizin 2015 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Nitekim bugün yüzde 4 olarak açıklanan üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme oranı, 2015 yılı sonu itibarıyla büyüme oranımızın yüzde 3'ün de üzerine çıkacağına ilişkin önemli bir gösterge. Bu da ekonomimiz için sevindirici bir gelişmedir" ifadelerini kullandı.

'Yapısal reformları hızla uygulamaya koyacağız'

Maliye Bakanı Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada da bugün açıklanan 3. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Siyasi belirsizlik, artan jeopolitik gerginlikler ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle güven ortamının önemli ölçüde bozulduğu üçüncü çeyrekteki yüzde 4'lük büyüme rakamının önemine değinen Ağbal, bu dönemde büyümeye net ihracatın katkısının 0,1 puan, iç talebin katkısının da 3,9 puan olduğunu ifade etti. 

Bu dönemde büyümeye en büyük katkı yapan iç talep bileşeninin 3 puan ile "tüketim" olduğunun altını çizen Ağbal, "1 Kasım seçim sonuçları ile siyasi belirsizliğin son bulması, hem tüketici hem de reel sektör güvenini büyük bir hızla artırmıştır. Öte yandan başta sanayi üretimi olmak üzere satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve kapasite kullanım oranı gibi son çeyreğe ilişkin göstergeler de bu dönemde ekonomik aktivitede hızlanmaya işaret etmektedir. Son çeyreğe ilişkin bu olumlu görünüm yıl sonu büyümesinin OVP'de beklediğimiz yüzde 3'ün üzerinde olabileceğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, son 13 yılda uygulamaya konulan yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğuna işaret ederek, güçlü mali dengeler, sağlıklı bankacılık ve dinamik özel sektör ile artan istihdamın bunun ispatı olduğunu belirtti. Orta ve uzun vadede sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına geçebilmek için öncelikli yapısal reformları hızla uygulamaya koyacaklarına vurgu yapan Ağbal, "Bu yolda en büyük dayanağımız halkımızın bize verdiği büyük destekle oluşan siyasi güven ortamıdır" ifadesini kullandı. 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam