reklam
reklam

Dünya Helal Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi

Eklenme Tarihi: 26 Kasım 2017, Pazar - 15:00   Okunma Sayısı: 160711

İSTANBUL-  Zirvenin açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye olarak çok önemli bir adım attıklarını ve Helal Akreditasyon Kurumu'nu (HAK) kurduklarını belirterek, "Bu kurum, yılsonundan önce çok güçlü bir kurum olarak hepinizin hizmetinde olacak" dedi.

İİT'yi oluşturan 57 Müslüman ülkenin, 1,8 milyar Müslüman nüfusun helal tüketim mallarının sadece yüzde 20'sini ürettiğini belirten Zeybekci, helal pazarının İslami finansla birlikte 4 trilyon dolara ulaştığını, Müslümanların helal tüketim mallarının üretimi konusunda zamanla ilerleme sağlayabileceğini kaydetti.

Zeybekci, "Ancak bunların helal mi haram mı olduğu konusundaki standartları belirlemenin, ölçüm değerlendirme sistemini kurmanın, sertifikasyon işlemlerini yapmanın yüzde 100'ünü yapabiliriz. Yüzde 100'ünü yapmak zorundayız. Biz yapmak zorundayız, başka birisi değildir. Biz mevlananın torunlarıyız. “Gel ne olursan olsun, yine gel” şeklinde konuştu. Bakan Zeybekçi konuşmasını bitirirken, sahneye çağrılan sponsorlara ödüllerini takdim ederek ve toplululuğun kurdela kesmesiyle tören sona erdi.

SMIIC Yönetim Kurulu Description: http://img3.mynet.com/1x1/grey.gifBaşkanı Sebahittin Korkmaz, güvenilir helal ürünlerin ortak standartlara kavuşması konusunun uzun süre İslam dünyasının gündeminde bulunduğunu hatırlatarak, 400'ün üzerinde ülke kuruluşunun ortak çalışmalarıyla SMIIC'nin kurulduğunu kaydetti.

2010'da 13 ülke ile yola çıkan SMIIC'in bugün 36 üye ülkeyle çalışmalarına devam ettiğini aktaran Korkmaz, "SMIIC özellikle İslam ülkelerinin başta helal konusu olmak üzere ihtiyaç duyduğu ortak standartları oluşturma çalışmalarını, metroloji ve akreditasyon çalışmalarını sürdürmektedir. İslam ülkeleri arasında ortak kullanımı hedeflenen ‘SMIIC Standartları' yaygın olarak kullanılmakta ve birçok ülkede helal standartlarının temelini oluşturmaktadır.” bilgilerini verdi.

2010 yılında 13 ülkeydik, şu anda 36 ülke olduk. SMIIC akreditasyon almada sürdürmektedir. Helal ürün için akreditasyon belgeleri hizmeti sürdürmektedir.

Uluslararası İslam Fıkıh Akademisi Genel Sekreteri Prof. Dr. Abdul Salam Daoud El Abbadi de, Kur’an-ı Kerim’in yol göstericiliğini rehber edinerek standartları belirleyip ticari hayatı temellendirmenin tüm Müslümanlar için faydalı olacağını kaydetti.

Sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Abbadi, İslam İşbirliği Örgüt Başkanı olarak harcanan çabaya değindi.

Türkiye büyük bir devlettir, kardeş bir ülkedir. İslam fıkıh 1981 de kuruldu. Bu bir fıkıh kaynağı olacaktır. Tek bir kaynaktan, çözümler bulunması, şifa getirecek, çözümler olması gerekiyor. 1200 çalışma yaptık. İslami konularda çalışmalar vardır. Fikri olsun ekonomik olsun, uluslararası alanda çalışmalar vardır. Müslüman ülkelerin hayatına dokunan çalışmalar vardır ve geniş bir role sahiptir. Ortak katkılara ihtiyaç vardır. 1997 yılında belli konuyu ele almıştık. O konuda İslam birliği olmasını dilemiştik, bu yüzden birlikte enstitü kurduk helal konusunda ayrıca destek sürmektedir. Geniş çalışma alanına sahip, fıkıh konularında, bu İslamda bir çok toplantıda düşünülmektedir. Geniş çalışma alanına sahip, fıkıh konularında bu alanda bir çok toplantıda düşünülmektedir. Şeriatın uygun gördü konuları belirlemektedir. Şeriata uygun şekilde belirlemektedir. Ve şeriatın uygun gördü çalışmaları belirlemektedir. Helal yiyen Tayyip olanı yiyin. Belgelerin verildiği şeriatın belirlediği helali yemek gerekiyor. Referansımız fıkıhtır. 2 ay önce Pakistanda da, Brezilyada, Latin Amerikada düzenlendi. Helal konusunda bir şeyler üretmek gerekiyor ve ayda bir de olsa, devamı gelecektir.

Helal sertifikalı ürünlerin karşılamak ihtiyaçtır. Ülkelerarası 21. yy. ihtiyaç ve zorunlulukları karşılanmasını önemsiyoruz. Dünyasında zorlukların ortadan kaldırılması açısından, bilgi akışı önemlidir. Dünya helal zirvesi küresel ekonomik zorluklarla baş etmemiz açısından. İslam işbirliği sıkıntılarla olarak önemsiyoruz, ticaret kolaylaşacaktır. Müslümanlar olarak işbirliği yapmak istiyoruz, yeni fırsatlar yakalamak çok önemli olacaktır.

Daha önce 13. İstanbulda gerçekleştirilen teşekkül içindeki ticaretin geliştirilmesi bakımından katkısı bulunmuş olan tüm katılımcılara teşekkür etmek istiyorum.

Aynı zamanda bu organizasyonun olduğu desteklerden ötürü daha büyük bir refaha kavuşmak açısındanda teşekkür ediyorum.

İslami kalkınma işbirliği teşkilatınada teşekkür, üreten ve tüketen büyüten, hükümete bakanına teşekkür. İslami kalkınma önemli, tüm sektörleri bir araya getiriyor. Elinde küresel helal sektörü, Müslüman çoğunluğun olduğu ülkeler, ABD, Tayland, Filipinlerde var.

Genel anlamda helal yatırımda talepler var, hızlı ilerleme vardır. Müslümanların olduğu ülkede, çok uyumlu çalışmalar var. Dijital platformlar önemlidir ve halka ulaşım açısından dijital medya çok önemli. Aktif rol oynayan küresel öçlüklerde bu zorluklar devam ediyor. Büyük zorluklarda bitmesi açısından yıllar içinde, gelişmeler oldu. Helal sertifikalı bir ürünü veya helal olduğunu bildiğiniz teknik konularda. Bunu düşündüğümüzde tedarik zinciri, boyunca, zorluklar bindebir geliyor. Tüm üye devletler tedarik boyunca teknik bölgeler olsun, hukuki konular olsun hem tedarikçisi açısından, hem üreticisi açısından doğru yolda gitmektir önemli olan. Farklı durumlar var bu önemlidir. Sektör gelişmesi açısından.

"Dünyada temsile devam edeceğiz"

İslam Kalkınma Bankası İslami Özel Sektörü Kalkındırma İş Birliği Teşkilatı Başkanı Khaled Al Aboodi, Finansal alanda katkı yapmak bunlara uygulanmasına inanıyorum. Bunları faydalı olacağına inanıyorum. İslami işbirliği teşkilatı içinde bunları uygulanması inancındayım çaba önemlidir. Koşullar etkiliyor, ve yaratılmalı. Aynı zamanda çok önemli, bilgi paylaşıı yapılmasına çalışılıyor. İnsanların ülkelerarası kolaylaştırılmalı, ürünler ve hizmetlerin alınması önemli. Tüm değer zincirinin artık finansmanı sağlanması ve ticaretin sağlanması açısından. Teknik destek önemli. Tarihden itibaren bu zirveler önemli ve iş fırsatları sunuyor. Teşekkür ediyorum.

Editör: FATMA DURU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam