reklam
reklam

'Depremde hasar görmeyen binalar da çürük olabilir'

Eklenme Tarihi: 10 Aralık 2015, Perşembe - 10:00   Okunma Sayısı: 151783

ÇANAKKALE

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, depremde hasar görmeyen binalarda başka bir sarsıntıda ciddi zarar oluşabileceği için bunların da iyice araştırılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. İlki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem sonrası zarar tespiti ile binaların hasar düzeylerinin belirlenmesinin Türkiye için öncelikli konulardan olması gerektiğini anlattı.

Hafif şiddetli depremlerde bile hasar tespitlerinin çok uzun zaman aldığını, farklı kararların ortaya çıkabildiğini belirten İlki, "Örneğin bir uzmanın 'hafif hasarlı' dediği bir binaya, başka bir uzman 'ağır hasarlı' diyebiliyor ve bu konuda anlaşmazlıklar çıkabiliyor" dedi.

Alper İlki, kolay uygulanabilir, pratik ve objektif bir sistemin yürürlüğe konulması, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gibi kurumların ortak bir anlayışla hasar tespiti yapması ile görevlilerin iyi bir eğitime tabi tutulmasının önemine dikkati çekti.

"Hasar tespiti" denildiğinde esas olarak beklenenin, binanın depremden gördüğü hasarın ortaya konulması olduğunu dile getiren İlki, şöyle devam etti:

"Bina depremden hasar görmemiş olabilir ama bu, binanın depreme dayanıklı olduğunu göstermez, bize binanın depreme karşı gereken dayanıma sahip olduğu konusunda yeterli bir fikir vermez. Binanın depreme dayanıklı olduğunun incelenmesi hasar tespitinden tamamen ayrı bir konu olup, bunun için çok daha farklı yöntemler kullanılır. Binanın hasarı ise başka gözlemlerle ortaya konulur. Dolayısıyla depremde örneğin hafif hasar görmüş bir binanın depreme dayanıklı olmadığı söylenemeyeceği gibi depremde hasar görmemiş bir binanın da dayanıklı olduğunu söylemek mümkün değildir. En önemli konu, bu iki kavramı birbirinden ayırmaktır. Hasar tespiti başka bir çalışmadır, başka tür değerlendirmeler içerir, binaların depreme dayanıklı olup olmadığının incelenmesi başka bir tür inceleme gerektirir."

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam