reklam
reklam

Basında Ve Fotoğraflarda Atatürk Sergisi Açıldı

Eklenme Tarihi: 15 Kasım 2017, Çarşamba - 10:00   Okunma Sayısı: 193733

İSTANBUL- Cumhuriyetimizin kurucusu  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin yıldönümü ansına Maltepe’de emekli sınıf öğretmeni Ahmet Şükrü Solmaz’ın kendi arşivinden oluşturduğu “Basında ve Fotoğraflarda Atatürk” isimli sergi açıldı. Ahmet Şükrü Solmaz’ın kendi arşivinden derlediği, Atatürk’ün konu edildiği 200’ü aşkın eserin bulunduğu söz konusu sergi  Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde sergileniyor.

Solmaz,1930’lu yıllarda, Atatürk’ün konu edildiği gazete kupürleri ve 1938’in Kasım ayında Atatürk’ün ölümünü haberleştiren gazeteler, dergiler, kitaplar ve orijinal fotoğraflardan oluşan sergisini ikinci kez ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Sergide, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında hazırlanmış, aralarında ilk baskı Osmanlı Türkçesi Nutuk’un da bulunduğu toplamda  200’ü aşkın esere ve habere yer veriliyor.

9-16 Kasım tarihleri arasında devam edecek sergiye katılım, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi gişelerinden ücretsiz temin edilebilen davetiyelerle sağlanabilmekte. 

Sergiyi gezdiğimizde Atatürk’le ilgili oldukça ilginç eserlerle de karşılaştık doğrusu. Örneğin Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu ile devrimlerini anlatan ölümsüz eseri Nutuk’un Osmanlı Türkçesiyle olan ilk baskısı  bu sergide karşımıza çıktı.Yine; Atatürk’ün, kapak yapıldığı Time dergisinin 24 Mart 1923 tarihli özgün nüshası da karşımıza çıkan  kayda değer önemli bir çalışma .

Ahmet Şükrü Solmaz: “Sergiyi, 10 Kasım’a özel olarak çocuklarla, gençlere Atatürk’ü unutturmamak ve sevdirmek amacıyla oluşturdum” 

16 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak sergi ile ilgili olarak gazetecilere ve vatandaşlara  bilgi veren Ahmet Şükrü Solmaz, öğretmenlik ve öğrencilik yıllarıyla, sahaflık yaptığı dönemde eline geçen, Atatürk’ü konu edinmiş gazete ile dergileri biriktirmeye başladığını ifade ederek şunları söyledi. 

 “Gazeteleri incelerken, arka planda kalmış bir yazıyla karşılaşmıştım. Atatürk’ün cenazesi İstanbul’dan Ankara’ya nakledilirken olağanüstü bir izdiham olmuş.Bu izdihamdan dolayı 11 kişi hayatını kaybetmiş. Bunların 7’si gayrimüslim. Buradan şunu anladım; Atatürk’ü sevenler sadece Türk ulusu değil, aynı zamanda bu ülkede yaşamış olan gayrimüslimlerin de sevgisi çok yüksekmiş. Bunu okuduğumda çok etkilenmiştim. Sergiyi, 10 Kasım’a özel olarak çocuklarla, gençlere Atatürk’ü unutturmamak ve sevdirmek amacıyla oluşturdum” diye konuştu.” 

Bu anlamlı sergiyi 16 Kasım tarihine kadar Maltepe’de  Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi Galeri Maltepe salonunda  gişelerden ücretsiz temin edilebilen davetiyelerle izleyebilirsiniz.     

Ahmet Şükrü Solmaz Hakkında 

Ahmet Şükrü Solmaz 1957 yılında Malatya’da doğdu. Akçadağ Öğretmen Lisesi’nde eğitim gören Solmaz, 1985’te Anadolu Üniversitesi Eğitim Önlisans Programı’ndan ve 1987’deİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 38 yıl boyunca Erzincan, Malatya ve İstanbul’da sınıf öğretmeni olarak çalıştı. 2013’te emekli olan Solmaz evli, 2 çocuk babası ve bir torun sahibidir.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YİĞİT FIRAT YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam